I all den tragik som följer när en häst dödsstörtar under ett travlopp finns ändå små inslag av att det kunde ha gått ännu värre.

Björn Goop insåg vad som höll på att hända i den andra V75-avdelningen på Axevalla. Goop märkte att hans häst Mouron Rouge inte uppträdde som vanligt. Därför kunde Björn undvika en ännu värre olycka, med flera ekipage inblandade.

Direkt när starten gick insåg Björn att allt inte stod rätt till. Han styrde då upp hästen mot staket och hann kliva ur sulkyn innan femårige Mouron Rouge med några väsande ljud störtade till marken.Björn Goop olycka

Det var en obehaglig upplevelse för oss som stod nära. När sen banveterinären Björn Sandgren konstaterade att hästens liv hade flytt blev det en dämpad stämning på travbanan. Det kändes som om den stora festen kom av sig, nästan innan den hade kommit igång:

”Jag kände direkt att allt inte stod rätt till, antagligen var det något inombords som brast”, sa en märkbart tagen Björn Goop.

Femårige Mouron Rouge var bara i början av sin karriär. Han hade gjort 14 starter och vunnit i fyra av dom. Totalt hade hästen sprungit in knappt 200.000 kronor.

Mouron Rouge kommer att obduceras.

LP

2 KOMMENTARER

  1. Sorgligt och säkert ofattbart för alla berörda.
    läser i kvällstidningarna ang händelsen. ..sorglig journalistik..både ordval och fakta

  2. Vinnares kommentatorer var tagna av händelsen, och det finns ingen anledning att ifrågasätta de känslorna. Dock: varje vardag transporteras det till slakterierna bland alla förbrukade hästar ett antal individer som är fullt livsdugliga men odugliga till tävling.

    Denna hästdöd är dock inget som man som kommentator någonsin behöver ställas inför i direktsändning. Därför kändes det ändå lite som en aning nödtvång och kanske självbedrägeri med gårdagens snörvlande inför en häst som dog mitt i steget. Industrin kräver fler offer än så, om än inte inför öppen ridå.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar