Jag börjar inse att jag har utvecklat någon slags fobi.

I denna travsport som alltmer börjar bli som att gå på lina och dessutom på en sådan som blir mer och mer utdragen, mer och mer spänd; när gränserna hela tiden är tvungna att tänjas … och istället för att då njuta fullt ut av en sådan i grunden smått euforisk travupplevelse som Timo Nurmos Readly Express bjöd på i onsdags …. tänker jag – och nästan på studs, liksom som en reflex – minst lika mycket:
Håller det här verkligen? Kan han gå sådana här lopp, springa 1.12,1 över 2.640 meter och klara ”sig helskinnad”. Hur många ytterligare har han i sig utan att riskera att göra illa sig, utan att skada sig.
Hur länge dröjer det innan det … brister.

Och hur – apropå vår ‘undersökning’ härsomsistens – gick han utrustad som treåring?
Jaha ja. Barfota runt om i femte starten. I kvalet till Kriteriet, sak samma i finalen kort senare. Kunde man ju ge sig själva tusan på!8-readly-express-led-mg-jpg-551076

Och varför, varför, måste Jorma Kontio jaga på i sista sväng och vinna loppet med 25 meter när det skulle kunna räcka med … fem? Det kommer ju fler lopp…

____

Apropå det. Höll jag på att säga.
Enligt säkra källor har jättetalangen och Björn Goops Mister J.P. nu för andra gången åkt på en långtidsskada.

Han tävlade barfota från debuten och framåt redan som tvååring.

____

Nu kan det ju vara så, det är till och med ganska troligt, att vi har att göra med ett fullkomligt unikum till travhäst i Readly Express. Ett rent fenomen, som klarar påfrestningarna, som står pall, som frångår mönstret ”barfota tidigt som treåring = borta innan eliten ska nås”.

För Readly Express är nog det mäktigaste man sett i talangväg sedan en viss Maharajah. Det är som sommardagarna vi ju8-readly-express-mal2-mg-jpg-551064st nu upplever, som en Tottiskarv som ger medspelaren öppet mål, som rapsfälten om våren. Det är som att krypa ner i en stilla insjö efter en löprunda att se Ready Cash-sonen på tävlingsbanan.
Så … måtte det hålla.

Jag hade förresten kontakt med en gammal kollega i ”ärendet”, som tyckte att Readly Express resterande säsong borde se ut som följer:

”Derbykval, Derbyt, Europaderbykval, Europaderbyt.
INTE!! Breeders Crown därefter! Utan istället Solvalla GP
Och så Criterium Continental som avslutning.
Vinner han det kan han gå i Prix d’Amerique och möta Bold Eagle och Nuncio!”

____

Stochampionatet alltså.

Loppet som sett massor av vinnare som senare ska ha visat sig tillhöra den absoluta världstoppen. För att bara ta några exempel; Lovely Godiva, Ina Scot, Queen L, Giant Diablo, kanske inom kort Some Summit…

I år känns det väl spontant kanske inte som om vinnaren kommer att gå riktigt så långt. Särskipasitea-face-pris-jpg-550240lt inte om Lutfi Kolgjini skulle infria favoritskapet med Pasithea Face (bilden) eller för den delen Princess Face; Kolgjini har ju för vana att låta stona sluta tävla tidigt för att istället bidra till kommande stjärnor.

Min rysare i Stochampionatet på söndag är för övrigt (fortfarande) Swish Lane!

____

Ett år för tidigt med Prix d’Amérique för Readly Express säger ni då kanske?

Ja, visst är det väl så, egentligen.

Å andra sidan.
Så kanske det är lika bra att köra på.
Så länge linan håller.

Henrik Ingvarsson

10 KOMMENTARER

 1. Kanske är Readly Express undantaget men nog är det så att utvecklingskurvan för Nurmos hästar ofta är ganska negativ. Dessa debuterar på 15-tider och spås en lysande framtid men sedan tar det stopp efter 10-talet starter. Om man vill ta hästarna upp till absoluta toppen och tjäna tvåsiffrigt antal miljoner så krävs nog annorlunda upplägg.

  Den som oftast lyckades hela vägen var Stefan Hultman, uppbyggande starter som 3-åring och försiktiga styrningar av Örjan. Därefter försiktiga matchningar och hästarna utvecklades hela vägen upp som 3-4-5-6 åringar. Gissningsvis hade han det lättare i och med att Travkompaniet knappast hade så mycket att säga till om utan Stefan styrde upplägget helt själv.

  Samtidigt styrs ju allt mer av prispengarna mot 3-4 års tävlandet så detta med att matcha för en lång karriär är kanske inte längre optimalt.

 2. Men Timo ÄR försiktig med Readly ….

  Förstår inte riktigt vinkeln.

  Där var ju Ingen korta E3, Ingen kungapokal, inga stressande sprinterlopp, dessutom en relativt sen årsdebut, vad menar du, ska hästen stå i stallet ? 😛 😉

  Att Jorma ”kör” fyller ju en funktion att utveckla hästen inför framtida lopp utöver det hans medtävlare för dagen var kapabla till, och på köpet lite reklam för en avelshingst.

  Visst är det rysligt o kuta 09 s.v. i ett långlopp, men det var ju ”okört”…

 3. Readly Express har starka ägare med åsikter och dessa ville att Readly Express och Chelsea Boko skulle ägna sig åt avelsarbete under vintern/våren ( vilket inbringat ett antal miljoner). Detta snarare än Nurmos matchning har gjort den sena debuten.

  Men min poäng var att Nurmos ofta matchar sina hästar väl tufft, minns Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite som båda enligt min mening borde fått en mjukare matchning.

 4. Björn verkar vara en efterklok person. Det är lätt att matcha hästar efteråt när man har facit i hand. Skulle gjort si och så.. Det kan till och med jag!

 5. Det enda som bör granskas är varför Ludde fick med två formlösa och chanslösa hästar.

  Det fanns två hästar för Your Highness att slå så det var ett synnerligen passande uppgift om hon så hade lottats till spår 18…

  Katastrofalt uselt Åbergs. Sen att Professor och Ahlkvist ljuger ikapp i programmet om hur bra hästar som är gör det bara mer penibelt.

  • Klart fältet är ihåligt och att hon hade haft chansen ändå men det är ju långt ifrån första gången som en häst från det stallet stryks efter en dålig spårlottning. Skulle vara intressant att se statistik på hur många av Souloys hästar som inte strukits efter att ha fått 7 eller 8 i Sverige.

 6. Varför körde Örjan för banrekord med deliciuos? Det är en del av det fina i sporten, Att man visar upp det unika fenomen man har.
  Matchar hästar hårt? Jag kan då räkna upp ett flertal hästar jag tycker stefan hultman matchat helt fel. tog han som exempel eftersom han kom på tal. Är svårt att förstå för vissa att det är inte loppen i sig som behöver ställa till problem för hästen, om man har en frisk och kry häst i toppform. varför avstå?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar