Det är smått chockerande att en sådan hästmänniska och otroligt vass kusk som Thomas Uhrberg, ja jag har alltid tyckt att han tillhört landets absolut bästa körsvenner, på V75 hittills i år … kört blankt.
Totalt blankt.
Inte vunnit en gång. Inte ett enda jädrans race. Och dessutom inte kört fler än 21 lopp…

Idag blev det ändring på grejerna. Ordning på torpet om ni så vill. Det är väl helt enkelt som för de flesta andra i branschen, har man inget … som det brukar heta … mellan skalmarma, ja då är det inte lätt att uträtta mirakel.

v75-1-takethem-mal-jpg-550807Idag hade Thomas fått låna Steen Juuls goding Takethem (bilden) och Halmstadamatören Roger Perssons starke Västerbo Exact. Och gjorde inga misstag. Prickade springspår med Takethem som man minns att han gjort i sömnen som ett tjusigt hantverk ända sedan 1980-talet – och körde distinkt hela vägen med Västerbo Exact. Ja, han var ju faktiskt också den som bjöd på bäst motstånd till en viss Nuncio, som tvåa bakom Steen Juuls sexåring Tycoon Conway Hall i Årjängs Stora.

Men jag är helt säker på att det som gladde och gjorde att det bubblade som mest i 55-åringens kropp var segern med egentränade Conrads Definitif. Den första sedan augusti ifjol, då Thomas vann Sommartravets final med Staro Italy.
Ja, på tal om Staro Italy, han är ju bara en av alla fina hästar som de senaste åren försvunnit ur Jägersrotränarens regi. Flera tunga namn, som Kemas Magic, Folli och New Line har lämnat, sådana som just kunnat vinna V75-lopp. Jag kan ana att det svidit ordentligt mer än gång.

Därför tror jag som sagt att det här var ett litet finger från Thomas Uhrberg till alla där ute – ”jag kan minsann ännu”.

____

Senaste gången Thomas tog en V75-trippel var förresten också vid mysbackarnav75-arjang-publik-2-jpg-550776 i värmländska Årjäng. Då, 2006, hette segerhästarna Ted Sandyman, Kismet la Marc och Sweden Lundbäck.

Ja, efter ett par småsega år tror jag det var länge sedan Uhrberg tyckte det var roligare med trav än precis just nu. Nyligen vann Playing Tua ett större stolopp, idag så vann alltså Conrads Definitif V75, stallet ligger på 15 i segerprocent i det 25 hästar nätta materialet finns dessutom en riktig treåringspärla i Maharajah-stoet Mulligan. Det kommer att kännas som en kvart vid hemresan mellan Årjäng och hemmet i skånska Munka Ljungby i kvällen och natten…

____

Nuncio då?

Inte riktigt som bäst väl? Ja, för efter lite viskande i veckan om en lättare skavank sedan Oslo-starten och några missade jobb på grund av just det, trodde jag innerst inne nog att han skulle kunna vara illa ute idag. Med en formtoppad On Track Piraten i fältet som väl skulle komma före Elitloppsvinnaren från början…

Det var han … inte.

Men visst sprang Nuncio också och bröt mer än normalt, vinglade lite yvigare än han brukar. Nog har han setts snitsigare.v75-7-nuncio-segerdef-jpg-550774

Något som ju säger allt och lite till om detta väsen.

Att han trots allt detta är smått ensam på banan. Från dödens.

Frågan är om han nu kommer till Hugo Åbergs Memorial om en dryg vecka. Det behöver sannerligen loppet på Jägersro; än så länge är det nämligen ingen upplaga det ser ut att kunna slå gnistor om. Lite mest som vilket storlopp som helst.
”Tyvärr” ligger där ju en Jubileumspokal och skaver också; hemma på Tarzans kära Solvalla.

Frågan är om han tycker det blir för tätt på given och släpper iväg den nye nationalhjälten till Skåne.

Men sedan kan man ju fortsatt inte låta bli att drömma om dagen när Nuncio, Delicious U.S. och Bold Eagle står på en och samma startlinje.
Ja, jag blir faktiskt alldeles yr av blotta tanken.

Henrik Ingvarsson

Avslutningsvis: Fler än 4.000 personer back gick Årjäng under sin första sena-tid-V75:a som körts på värmlandsbanan, jämfört med ifjol.

Foto: KANAL75

11 KOMMENTARER

  1. Otroligt att man på ATG aldrig kan erkänna när man gjort fel. Den sena V75-starten är ett fiasko av stora mått, utom för dem som ser sammandraget mellan 18-19 på TV4 förstås… och det verkar vara det viktigaste för ATG. Tragiskt!

  2. Uhrberg är min favorit som kusk,tränare.Glädjs med dagens framgångar.Hoppas han får fler styrningar efter dagenbs framgångar

  3. Hur fort springer inte Nuncio om Tarzan fixar till han, typ 1 sek fortare minst. Sprang inte snett hos Takter men dom fixar till hästarna direkt så fort dom drar huvudet typ 1mm åt nåt håll. Scarlet Knight hängde åxå på vänster töm efter ett tags tävlande , fixa inte till han heller då. Sa han tittade bakåt haha

    • Hahaha, nä han vill absolut inte ”sticka” i sina hästar. Funkar ju ändå helt ok… Men du har definitivt en poäng, ser ”småjobbigt” ut, som igår. Betydligt mjukare o rakare, mer framåt uppträdande ex.vis i Oslo.

  4. Planen är sällsynt tydlig, Tarzan maxar någon gång, inom typ 18 månader, när allt känns helt rätt . Väntar in i det längsta på att ta ut det absolut sista, och därmed sätta en punkt för såväl Nuncio som Tarzan. En sorti värdig ekipaget 🙂

  5. Ang. publiksiffran så gjorde nog vädret sitt till också. Under förmiddagen hängde molnen tunga och till lopp 1 fick vi (jag var på banan) ett lättare regn över oss. Det var ca 16 grader, men gruvligt kallt. Det var nog många som avstod på grund av vädret även om det blev varmt och fint lagom till V75-starten.

    Säkert en del också eftersom de ”aldrig” skulle komma hem på kvällen. Själv var jag kvar hela tävlingsdagen, bor i Karlstad ca 10 mil från banan. Vi skulle fira en födelsedag och hann precis (på minuten faktiskt och då utan att hinna hem och byta om) tillbaka till Karlstad och ut på restaurang som vi bokat bord på till kl. 21.15 – så det är klart, hade vårt intresse varit något mindre hade nog travet fått stå tillbaka till fördel för födelsedagsfirandet.

  6. Jag är en av dem som avstod i dag pga av starttiden då jag har 13 mil till Årjäng. Har varit där varje år sedan 1995 i ur och skur så vädret hindrar inte.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar