Solvalla är räddat!

‘Det här var vad vi behövde’.

‘Solvalla får sin status tillbaka’.

Ungefär så har det låtit under dagen, efter det att Sveriges nationalarena för travsport låtit meddela att den enastående Margareta Wallenius-Kleberg går in med pengar till en unghästserie och som ska köras på Solvalla. Om totalt nästan – och hoppsan! – 50 miljoner under en femårsperiod.

Och herre jisses, nyheten som det surrats om bakom kulisserna under ett par dagar och som släpptes idag, är fantastisk. Sagolik. För travsporten. För Valla. För hästägarna. Lutfi Kolgjini och Margareta WK
Som för så många andra är Margareta Wallenius-Kleberg en hjälte även för mig, en fantastisk kvinna och människa med vackra och sunda värderingar, som jag förresten nyligen träffade för en längre (podcast)intervju som finns där ute i cyberrymben nånstans (Varvet Runt).

Det blev ett möte och en stund jag aldrig ska glömma. Det kommer jag bära med mig till dess att jag dör. Jag tänker på den där eftermiddagen ofta, ofta, och blir lika varm inombords varje gång.

Ändå kan jag inte fullt ut fröjdas och koppla av idag. Sakerna som skaver i mig rispar fortfarande själ och hjärta.
Jag kan helt enkelt inte enbart glädjas kring nyheter för Solvalla, så länge de inte får tillbaka sin grund i första hand: det så monumentalt självklara för alla travbanor – SIN tävlingsdag.
Jag kan liksom inte andas ut, inte få ro … förrän den genomruttna skandalen får ett slut.
Det sitter som ett ärr, ett sår. Så djupt, så ingrott.

Som den cyniker jag utvecklats till kring just detta ämne känner jag istället snudd på ett tvärtomläge, att ”när de (Solvalla) nu fått det här tillskottet till livs och verkar glada så ska de väl kunna vara tysta ett tag”.
Inte kan det bara vara jag som känner så?

För så vips anländer – och det är ju SNART det ska vara klart – schemat för 2017 och ännu ett år med delade Xpress-onsdagar är nedplitat (och ingen kan väl tro att mer prispengar för relativt okända unghästar kommer att få människor att återvända till Valla om Xpresstravet samtidigt är kvar?)…

Men. Så kommer jag på det.
Det måste finnas en hake här.

Margareta Wallenius Kleberg älskar sitt Solvalla. I princip över allting annat på denna jord.
Det är klart att hon har ställt krav kring sitt ”nätta” bidrag. En motprestation.

Att hon går in med de här miljonerna med förbehållet att Solvalla får sin tävlingsdag tillbaka.
Annars blir det inget.

SÅ är det såklart.
Så när kommer det – och då ska jag också ropa halleluja – beskedet?

Henrik Ingvarsson

EN KOMMENTAR

  1. Hur gick det egentligen till när Solvalla växlade ner sin Onsdag till småpengar och tappade smöret på vägen? Maken till felbeslut har sällan skådats. Vilka bestämde om att desavouera Huvudstadsbanan till en saxbana? Vän av ordning vill gärna veta. Dessvärre händer detta hela tiden. Ikväll rids galoppens Blå band på Jägersro. Galoppderbyt. Det går 21.20! Efter att kassorna utarmats av V75. Man bytte bort en klassiker, nämligen Galoppderbyt på söndagar i augusti, med DD och stor omsättning mot detta undanskymda löp utan omsättning och uppmärksamhet. Varför? Och detta envisa förnekande om att besluten har varit idiotiska och det enda rätta är att göra om och göra rätt. Båda dessa beslut påminner om Svarte Riddaren i Monty Python. Han, som trots att han fått ben och armar avhuggna, envisas med att säga att det bara är skrubbsår.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar