För någon vecka sedan, eller snart två är det väl rent av nu, satte jag mig ner på min kammare och – apropå och efter det att årets första E3-finaler körts – gick igenom hur dagens elithästar, de som kan sägas tillhöra den yttersta toppen just nu, tävlade under den säsong då de var tre år. Om de då i loppen sprang med eller utan skor.
Tanken på att kolla upp det hela väcktes dels av någon slags misstanke om vad det skulle kunna bli för ”resultat”, dels med tanke på att både hingstarnas och stonas E3-upplaga vanns av hästar som redan nu tävlade barfota.

Och utfallet, resultatet blev … om inte totalt chockerande, så åtminstone överraskande och såg ut som följer (och som tidigare publicerats på denna sajt):

– On Track Piraten, en start barfota sent på hösten som treåring, annars skor.
– Delicious U.S., skor
– Nuncio, skor
– Mosaique Face, skor
– Magic Tonight, skor
– Dante Boko, skor
– Sauveur, startade inte förrän som fyraåring (gick då barfota bak på en gång)
– Propulsion, skor
– Royal Fighter, skor under flera säsonger innan de rycktes
– Volstead, skor
– Call Me Keeper, skor tills långt in på hösten som treåring
– B.B.S.Sugarlight, skor, utom i en misslyckad start långt in på hösten
– Oasis Bi, skor, skoryck först som fyraåring
– Your Highness, skor, skoryck först i Stochampionatet som fyraåring
– Spring Erom, alltid med skor
– Spartan Kronos, skor
– Nahar, några starter tidigt som treåring, i enkla gäng och regi Petter Lundberg, barfota bak, sedan mängder av starter och länge med skor
– El Mago Pellini, skor
– Solvato, skor
– Ed You, skor ända till hösten som treåring
____

Åby banner asp_banner980x110px

Statistiken var som sagt fascinerande, rent av smått häpnadsväckande, och vi bad därför två av landets topptränare uttala sig om undersökningen. Och om ‘barfota vs skor’ i stort. Där den ena av dem får sägas stå längst ut på kanten när det gäller att propagera för att hästar så länge som möjligt ska gå med skor; Lutfi Kolgjini, medan Stefan ”Tarzan” Melander huserar på andra kanten och mer anser att våra travare mår mycket bättre av att springa utan. I största allmänhet.
Två helt olika filosofier och uppfattningar, som fick ta del av nämnda uppgifter.

Först Stefan Melander:
– Jag får ärligt säga att det faktiskt var lite intressant statistik, och mina tidigare stjärnor Scarlet Knight, Gigant Neo och Iceland gick också med skor som treåringar. Men rent allmänt är Stefan Melander efer segern i Elitloppetjag annars helt säker på att hästarna mår bättre av att springa utan skor. Fräschheten ökar och de mår bättre dagen efter lopp. De springer med svansen i vädret och är glada. Jag märker stor skillnad på det. De får också ett bättre rörelsemönster i största allmänhet, säger Tarzan.
Och har en annan förklaring till varför en del hästar slits ut på ett tidigt stadium.
– Jag tror mer att eventuellt slitage beror på att de deltar i för många stora lopp, att ägarna vill se dem överallt och inte har rätt tålamod, fortsätter han.
Och så menar Stefan samtidigt att tränarna har ett stort ansvar att inte missköta sig, så att det undviks att djuren blir ömfotade och får blödningar.

Lutfi KolgjiniLutfi i solbrillor, som sällan eller aldrig rycker skorna (”Ludde hade säkert vunnit flera Kriterium vid det här laget om han gjort det”, ansåg Stefan Melander för övrigt) med treåringar, och oftast tidigast sent som fyraåringar är föga överraskande av motsatt åsikt.
– Jag gjorde ett undantag, särskilt med anledning av Premiechansningen, ifjol – med Princess Face i Oaksfinalen. Jag ville verkligen inte, men av konkurrensskäl kände jag mig tvungen. Och i övrigt vägrar jag. ”Att hästarna är födda barfota”? Jo, för att göra en rusch när de är tvungna att fly för faror – inte för att maxprestera i tuffa travlopp gång på gång, menar Lutfi.

Och fortsätter:
– Jag är inte ett dugg förvånad över din statistik, som är klockren, och har tyckt länge att treåringar, ja till och med fyraåringar, borde tävla med skor. Hästarna springer över sin förmåga utan att vara färdiga, och tillsammans med helstängt huvudlag och jänkarvagn lite grann på rädsla.
Kolgjini kommer också med ytterligare en dimension till analys för den utökade barfotafrekvensen:
– Det var i första hand Åke Svanstedt och Kari Lähdekorpi som gick i bräschen, sedan kände sig andra tränare tvungna att följa efter. Detta för att få snabba resultat. Jag tycker det tyder på och andas dålig framtidstro och för min del vill jag att mina hingstar ska kunna tävla till dess att de åtminstone är åtta år. Dessutom, med tanke på att hästpopulationen stadigt minskar i landet, så kommer vi att att vara i behov av att våra travare inte slås ut tidigt. För att helt enkelt kunna fylla loppen i framtiden…

Så hur låter det då hos de som bestämmer i frågan, Svensk Travsport (ST), i just det här ärendet och för dagen. Till exempel när det gäller ett eventuellt förbud för treåringar att tävla barfota. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg:Johan Lindberg. ST
– Vi införde ifjol dels ett allmänt skotvång under vintern, dels ett totalt för tvååringar. Under hösten kommer vi nu att göra en stor studie när det gäller treåriga hästar, som tävlar med eller utan skor. Detta för att få ett större underlag för framtida beslut. Och visst är det intressant att vi ofta ser ett samband mellan skor under unghäståren och hästarna i yppersta eliten. Precis som din undersökning visar, säger Lindberg.

Vad gäller Franrike och deras skotvång för treåriga travare kommenterar han så här:
– Fransmännen införde sitt tvång på två- och treåringar för några år sedan. En viss Bold Eagle finns i den första kullen, vilket självklart kan vara en ren slump, men det som är intressant med de rapporter jag fått från officiellt håll är att en väldigt stor majoritet i dag tycker att beslutet var bra. Inklusive många som var djupt kritiska till en början, avslutar Lindberg.

Henrik Ingvarsson

11 KOMMENTARER

 1. Det hade varit intressant att veta vad i hästens fysik som kan befaras ta skada av att tävla utan skor. Och varför detta då enbart gäller unghästar och inte äldre hästar. Eller handlar det om att de som går utan skor tidigt riskerar att springa för snabbt för sitt eget bästa innan de är fullt utvecklade, musklade och färdigväxta?

  • Lade till ett citat i texten jag glömde lägga in, om just den saken (från Kolgjini).
   Och absolut, det hela är värt att följa upp ytterligare!

 2. Kan man verkligen räkna in de amerikanska starterna? Hur ofta tävlar hästarna barfota öht där? Och då faller Nuncio, Magic Tonight, Solvato, Delicious, Propulsion bort. Volstead gick väl utan skor som 3-åring?

  Intressant men haltande statistik. Tycker jag.

  • Det är givetvis upp till och var och en att bedöma statistiken.
   Personligen kan jag tycka att det är intressant att amerikanska hästar som tävlat i hårda lopp där borta har gjort det med skor och sedan presterar på högvarv i elitsammanhang i Sverige som äldre.

   Rätt, Volstead gjorde en (1) start barfota r.o på hösten. Innan dess åtta starter med skor.

 3. Och en barfota fram på Volstead. Själv tycker jag inte det är riktigt jämförbart med US-starterna. Men det är såklart upp till var och en.

  Helst av allt skulle man vilja se forskning på det.

  • Jag tog helt enkelt de – jag har säkert glömt/missat någon – med svenskkoppling som just nu kan sägas tillhöra eliten. Oavsett och utan att reflektera var de startat sina karriärer.

 4. Anders Bergqvist som fått utstå mycket skit får väl sägas vara den som gick i bräschen för ett barfotaförbud. Jag håller inte med honom alla gånger, men till hans försvar så ser han till hästens bästa i alla lägen och belyser svagheter i den svenska travsporten. Barfotaförbudet är underbart både som spelare och djurvän, jag har en önskan om att det införs generellt precis som Kolgjini säger.

  Det skulle inte förvåna mig om drivningsreglerna tuffas till till följd av polisanmälningarna. Det vore kanske ide’ att skapa en grupp som hade till uppgift att förbättra hästens skydd. Hästambassadören eller vad hon kallades har inte gjort något avtryck direkt.

 5. Givetvis intressanta fakta du tagit fram, Henrik. Jag plussar också på att ST äntligen ska göra en ordentlig studie över bf-körningens effekter -det blir väl en tävlingsresultatbaserad och inte en fysiologisk kan man tro. För att fatta ”rätt” beslut, som får acceptans och respekt hos dem de berör, är det ju nämligen viktigt att ha FAKTA-underlag, inte TYCKANDEN/ÅSIKTER som grund. Det är mkt märkligt/svagt att det inte redan är igång forskningsprojekt om detta, samtidigt som stiftelsen hästforskning årligen anslår medel till smala och utifrån betraktat svårbegripliga forskningsprojekt.

 6. Det är så rätt som Ludde säger ¨de springer över sin förmåga¨. Unga hästar, startbil, barfota, jänkarvagn, norsk gas, ryckhuva… Det är som om 12-åringar skulle stöta kula med seniorkulan – stor risk att de förstör någonting som inte är färdigutvecklat.

 7. Håller helt med om att det behövs ett mer gediget faktaunderlag, ett underlag som både handlar om tävlingsstaristik och veterinära/hästpsykologiska frågor. Konstigt, som sagt, att detta inte redan finns.

  Dock en bra start på en viktig diskussion!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar