Att slå sig in som montéryttare i Frankrike är inte helt enkelt. Zandra Vidén lyckades med det innan hon for vidare till England, och hem till Sverige igen. Nu känns det som en ny svensk tjej kan slå sig in i montésportens hemland. Igår vann Iina Aho sin första seger på fransk mark.

Iina Aho fick sitt genombrott som montéryttare ifjol. I år har hon hittills vunnit 13 montélopp på 54 försök. Det ger henne en segerprocent på 25. Den senaste segern tog Iina alltså igår när hon vann med Conrad Lugauers For Pleasure As i Prix de Caen i Beaumont de Lomagne. Det här var hästens första montélopp.iina i Frnakrike

Iina Aho red ett perfekt lopp och när hon satte in attacken stack hennes häst ifrån de övriga med många längder. Det blev en överlägsen seger för sexoddsaren.

Segern igår var värd cirka 100.000 kronor. Lika mycket som Iinas ögonsten Art On Line tjänade när de två ifjol vann Åbys Stora Montépris.

Iina har förresten återförenats med Art On Line i Frankrike. Hästen var ju en period hos Fabrice Souloy men finns nu i Conrads Lugauers franska filial där Iina jobbar. Art On Line är anmäld till ett montélopp på Enghien den 28 juli. I det loppet tävlas det om 60.000 euro.zandra-widen-lj_090129_173238

Jag vet inte ur många lopp Zandra Vidén (bilden) vann i Frankrike. Har inte lyckats få fram någon statistik, inte ens med Anders Lindqvists hjälp. Men Zandra hade fina framgångar och red bland annat för Jean Michel Bazire där hon jobbade under en period.

En annan svensk tjej som vunnit montélopp i Frankrike är Josefine Ivehag som red Mimmi Elfstrands Rock Me till seger i Mauquency. Sofia Aronsson lär väl också ha vunnit lopp? Och hur är det med Peter Jarvén? Han jobbade ju under en period hos Ulf Nordin. Någon mer, kanske?

Frågor som hänger i luften alltså.

Men det finns skäl tro att Iina Aho, som är en stor talang, kommer att lyckas i Frankrike. Iina – med två i alltså.Hästbuss

Till sist: Mitt i natten mellan torsdag och fredag lyckades någon stjäla Raoul Engbloms hästbuss utanför stallet på Bjertorp. Håll ögonen öppna efter detta fordon.

LP

Åby banner asp_banner980x110px

Här är Iina Ahos segerlopp:

http://www.letrot.com/fr/replay-courses/2016-07-14/8201/6

 

 

3 KOMMENTARER

  1. Unga Kerstin Doublet, som enligt egen utsago borstade svansar hos JM Bazire, vann ett montélopp på Engien 2011 med Rex de Vandel. Jag var där när storheter som Raffin och M. Abrivard bara fick se rumpan på Rex. Förstapriset var 170 000. Hennes syster är ju verksam i Sverige men vet inte vad det blev av KD.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar