På lördag körs Årjängs Stora. Distansen är som vanligt, 1640 meter.

1640 meter alltså, inte 1609 meter. I Årjäng faller man inte i farstun, där håller man på traditionen. Att som många andra banor ändra distansen till en engelsk mil är inte aktuellt. I Årjäng har folket fattat poängen.

Kalla mig gärna konservativ, gammalmodig, eller vad ni vill. Det går till och med bra med sur eller bitter gubbdjävel. Det skiter jag i.

Huvudsaken är att den galna idén med att köra travlopp över 1609 meter försvinner – för alltid.

1609 meter är ett djävulens påfund. Den distans som gynnar de redan gynnade, de som har haft tur i spårlottningen och fått de innersta spåren. Eftersom det blir en kortare bit till kurvan är det mycket svårare för hästar med spår längre ut i banan att ta sig förbi hästarna med de innersta spåren.Årjängs stora

Dessutom gynnas de ytterligare en gång, med 31 meter kortare distans är det fördel täthästarna.

Jag pratade med Lutfi Kolgjini om det här igår. Han höll med (!):

”1609 meter är bra för dom med spår ett och två, sämre för alla andra.”

Lutfi anser att storlopp över kort distans skall köras över 1640 meter, med högst tio hästar bakom startbilen. Precis som det är i Årjängs Stora Sprinterlopp.

En enda gång har Årjängs Stora körts över 1609 meter. Det var när Express Gaxe vann loppet 1979. Övriga år har det handlat om 1600 meter (1952-1976) eller 1609 meter. Förr i tiden var ju sprinterdistans antingen 1600 meter eller 1700 meter.Express Gaxe EW

Marcus Lindgren, som vann två tränarsegrar på V75 hemma i Halmstad i lördags, är också kritisk till 1609 meter. På facebook skrev Marcus igår:

– 1609a på en normal svensk kilometerbana är fullständig galenskap. Fattar inte vem som kommit på detta? Räcker gott att köra ett lopp per år över den distansen.

Just det, vem har kommit på denna galenskap?

Det värsta är att farsoten sprider sig.

I Halmstad i lördags kördes försöken i både silver- och bronsdivisionen över 1609 meter.

Varför?

Under Hugo Åbergskvällen på Jägersro blir det än värre. Då skall alla sprinterlopp, sju stycken, köras över 1609 meter. Till och med för tvååringarna handlar det om en engelsk mil.

Jag gissar att Solvalla är föregångare när det gäller den engelska milen. 1965 skiftade huvudstssbanan från 1600 till 1609 meter i Elitloppet. Troligen var det ett försök att göra loppet mer internationellt.

Jägerso hängde på när Hugo Åbergs Memorial infördes 1970. Det loppet har sen dess körts över 1609 meter med ett enda undantag.

Även Åby Stora Pris är ju numera ett sprinterlopp. Där man dock inte gått i 1609-metersfällan utan håller sig till 1640 meter.

Det är dags för ST att sätta ned foten; Sprinterdistans i Sverige är 1640 meter, inte 1609 meter. Möjligen kan undantag göras för Elitloppet, och kanske Sprintermästaren?Saveur efter segern i Ulf Thoresens minneslopp

Till sist: Efter fyra makalöst bra andraplatser fick Sauveur äntligen sin storseger när han igår vann Ulf Thoresens Minneslopp på Jarlsberg. Trots att Sauveur tvingades trava utvändigt om den ledande världsmästaren Papagayo E. blev denne ett lätt byte. Många anser att Åke Lindblom i Sauveur kan ha en häst för Prix d´Amerique. Varför inte? Den klokt matchade sexåringen har säkert inte nått sin topp ännu. Och styrkan är ju hans vapen.

LP

Åby banner asp_banner980x110px

12 KOMMENTARER

 1. Kanske dags att införa 2140 meter som sprintdistans med tanke på all utrustning som hjälper till att inte göra hästarna lika muskeltrötta? Alternativt införa milebana på vissa banor, ex vis Hd med flera som då får agera sprintbanor.

  1609 är ju perfekt i USA på milebana med starten på publikstart. När man är på plats på Jägersros uteläktare på Åbergs så ser man ju inte längre vad som sker i starten pga storbildstv+torn på innerplan och sedan är loppen över…

  • Hästar blir väl knappast mindre trötta av ev utrustning, skulle man mäta laktatnivåerna i musklerna idag efter målgång i ett sprinterlopp så ligger den garanterat på samma nivå som för 5, 10 eller 20 år sedan.
   Det är dags att förlänga banorna, längre distanser, flerklasslopp och andra roliga propositioner. Vakna ST!

  • Absolut rätt! 1600 i rena undantagsfall, i övrigt 2100, 2600 eller 2140, 2640 då. Men framför allt mera voltstart, mindre bilstart! Voltstarten ger mycket mera utrymme för skickliga kuskar, startsnabba hästar, positionskrig. När alla följer bilen blir det ledning för spår 3-4-5, 2 får bra position, 1 fast, 6-7-8 hängande eller tvingas fram till dödens. Förutsägbart och monotont och fruktansvärt kostsamma öppningar för alla hästar.

  • Det var tydligen inte alla som uppfattade andemeningen i ditt provokativa förslag om att köra sprinterloppen över 2140… Delar i övrigt din syn på att Sverige borde ha en mile-bana och då menar jag en milebana som det satsas på. Inte som Vaggeryd som ST och ATG agerat så återhållsamt och styvmoderligt emot ända sedan premiäråret. Jag har travbekanta som följer och spelar på travet mer än jag men som än idag inte vet att vi har en 1609-metersbana i Landet Lagom.

   För övrigt tycker jag att 1609 meterslopp på 1000-metersbana är helt poänglöst, vad ger det som ska uppväga de uppenbara nackdelarna?

 2. Det finns inget av sur gubbdjävel i den kritiken. Helt logisk och klar. Finns det någon bana, alternativt ST själv, som har förklarat och försvarat sin förkärlek för 1609?

 3. Nu vill jag också vara sur gubbdjävel, men i mitt fall gäller det ATG. Saken är den att jag föredrar att spela hos ombud, vilket i sig inte betyder att jag är analfabet vad gäller att använda Internet. Jag brukar kolla odds och resultat där, men går till ombud med mina kuponger.

  Nu har det hänt några gånger att jag kommit till ombudet med olika sorters kuponger, men fått dem tillbaka med förklaringen att ”apparaten säger att den kupongen inte gäller längre”. Det är inga gamla rivbongar jag talar om, utan kuponger som gällde för några veckor sedan (V4, V64 o.s.v.)

  Skickade då mejl till ATG kundtjänst, och skulle få svar inom 24 timmar utlovades det i ett automatsvar. Det var tio dagar sedan, men när ingen hörts av ringde jag upp ATG. Fick då förklaringen att man inte lägger ut information på hemsidan, ”den är bara för nätspel”, hette det. Men ombuden skulle ha information – vilket de alltså inte har. Så nu byter jag 10 kilo kuponger rätt av, vilket är slöseri med naturresurser.

 4. Vad har Bo W gjort i förhållande till de som nu är med i Hall of fame? Vilken merit lista har han? vann Hugo Åbergs o Derbyt på sin hemma bana, vann han Elitloppet? Jo han har en son som vunnit allt i USA det är väl inte hans merit? Förvånad över din reaktion.

 5. Håller med på det. Bo W hade en kort storhetstid, aldrig svensk champion t ex varken som tränare eller kusk. Det har många andra varit som ännu inte finns i Hall of Fame, Ragnar Thorngren (!) Folke Hjalmarsson, Birger Bengtsson, Jim Frick, Åke Svanstedt m fl. Kjell P Dahlström tränade en Prix d’Amerique-vinnare, likaså Stefan Hultman som också vunnit Derbyt, Erik Berglöf har fler vinnare i de största loppen (Derbyt-Elitloppet-Åbergs…), likaså Robert Bergh osv….det blir en lång lista…Örjan Kihlström, varför inte en trollkarl som Berth Johansson med otroliga framgångar på ett mycket litet material

 6. Från Parisisk horisont är det obegripligt att Stefan Hultman inte väljs in i Hall of fame.

  Vinnare av Prix d´Amerique, Prix de France(2ggr), Prix de Paris, Elitloppet, Derbyt(2), Kriteriet (3)Sprintermästaren(3), Europaderbyt, Olympiatravets final m.m. En blandning av Internationella och hembrända framgångar. Och allt med svenskuppfött. WTF.

 7. Håller med, finns så många som gjort det mycke bättre än skåningen Bo W, kan tycka att det finns flera som borde komma före han. Sätt stopp välj bara in 2 varje år , då blir det mer attraktivt att bli invald.

 8. Lite kan jag väl hålla med om att Takters karriär var ngt brokig och många tycks glömt att han harvade rätt många år på Mantorp som amatör med måttliga framgångar tills han tog 2 championat som proffs o sedan flyttade till Jägers.
  Däremot tycker jag nog både Jimmy och Jonny borde väljas in på egna meriter men Bo William Takter var en duktig hästkarl men har blivit ngt mytisk i efterhand. Men hans viktigaste bidrag är vad han lärde sina söner o vad dom uträttat var för sig.
  Men som ngn skrev det finns nog rätt många som borde gå före BWT som tex Torbjörn Jansson , Svanen o en hel del gamla uvar som inte längre är med oss

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar