Det var inte utan att man sent i går kväll kände sig lätt benägen, frestad och sugen att, så att säga, ”göra en ST”.
Ja alltså, helt enkelt kliva in och ändra i en text man skrivit och publicerat (förklaring finns här); lägga till och dra ifrån och putsa till lite och efter den nätta justeringen inte riktigt lika bestämt säga att man hade tror att en viss French Laundry ska vinna Sprintermästaren i Halmstad.

Som jag alltså skrev i går på denna sida.

Det var ju – om man så uttrycker det – inte jättenära.

En småblek – som lite väl pigg – dödensinsats i försöket resulterade i ett åttondespår i finalen, där han var lika chanslös som de flesta andra i loppet … mot en viss Uncle Lasse.

Ja, för vi struntar i French Laundry och mitt snedtips nu.

Den här torsdagen i ett mulet Halmstad blev Uncles Lasses kväll; fram- och baklänges och lodrätt och vågrätt och till vänster och höger och framförallt rakt fram – det var nämligen framåt han sprang, i en alldeles rasande fart. Och som alla redan påpekat – DEN starten!

Sprintermästaren 2016 och Uncle Lasse blev till en sprakande, förtjusande och vacker uppvisning vi aldrig ska glömma.

_____

1.09,3, visst.

Någonting är ändå sekundärt i det där. I min värld. Jag går inte riktigt igång som de flesta andra på det här med tider, det är bara att erkänna. Flera andra sprang 1.09,7 i går kväll, Lutfi Kolgjinis Rajesh Face satte ett smått galet världsrekord i sin livs sjätte start, på 1.13,2 full väg volt – Halmstadtravets bana var helt enkelt bindgalet snabb.

_____

Uncle Lasse travade alltså barfota fram i finalen, och det var allra första gången i hästens karriär som skorna plockades av i ett lopp.
(Edit: Uncle Lasse ska ha tävlat barfota i Hambletonian ifjol).
uncle-lasse-efter-segern-lj-jpg-548864
Bra där. I alla fall om det dröms – jo, han är i första hand köpt för avel, jag vet – om att springa i eliten som äldre när det gäller Uncle Lasse. Och Stefan Melander har ju i sina kryptiska uttalanden lite så där mellan raderna sagt att Donato Hanover-sonen ska vinna Elitloppet…

Uncle Lasse är förvisso kanske ett dåligt exempel och en småknackig övergång till det ämne jag tog upp i min och Lennarts podd i veckan. Och nog för att jag hade mina misstankar; om skoryck tidigt i karriären och då begänsad chans att glänsa som äldre – men att det var så här monumentalt trodde jag faktiskt inte.

Av de hästar som just nu nämligen, och jag har säkert missat någon, figurerar i eliten ser det ut som följer när det gäller hur dessa individer tävlade under sin TREårssäsong:

On Track Piraten, en start barfota sent på hösten som treåring, annars skor.
Delicious, skor
Nuncio, skor
Mosaique Face, skor
Magic Tonight, skor
Dante Boko, skor
Sauveur, startade inte förrän som fyraåring (gick då barfota bak direkt)
Propulsion, skor
Royal Fighter, skor under flera säsonger innan de rycktes
Volstead, skor
Call Me Keeper, skor tills långt in på hösten som treåring
B.B.S.Sugarlight, skor, utom i en misslyckad start långt in på hösten
Oasis Bi, skor, skoryck först som fyraåring
Your Highness, skor, skoryck först i Stochampionatet som fyraåring
– Spring Erom, alltid med skor
Spartan Kronos, skor
Nahar, några starter tidigt som treåring, i enkla gäng och regi Petter Lundberg, bf bak, sedan mängder av starter och länge med skor
El Mago Pellini, skor
Solvato, skor
Ed You, skor ända till hösten som treåring

Undantaget heter kanske Harry Haythrow, men hans karriär är ju unik, krokig och speciell på de flesta vis och kan kanske inte riktigt jämföras med de övriga?

Som sagt, jag kan ha missat någon (hojta gärna), men här har vi i stort de hästar som just nu härjar i eliten och som har någon form av svensk koppling.

Kommentarer överflödiga, eller?

_____

Nu är det ju som det här lite grann i travsporten. Vi pratar i princip dels en unghästsport, och dels en gren för de äldre. Mer och mer går vi ditåt, för varje år som fortskrider.
Två nischade delar av vår sport, om man ska överdriva lite.

Men nog skulle fler ha chansen att följa med hela vägen om vi införde barfotaförbud för våra treåringar? Eller är det inte så enkelt?

För statistiken ljuger väl inte?

_____

Allt medan Örjan Kihlström red tillbaka och Stall TZ-gänget firade i segerdorjan-rider-i-segerdefileringen-2-lj-jpg-548861efileringen, så hade hemmasonen Peter Untersteiner för länge sedan åkt ut bakvägen. I det som skulle bli alla hans vackra drömmars kväll blev istället en tung sorti.

Jag kände verkligen med honom, det måste jag säga. Även om han säkert hunnit förbereda sig under timmarnas gång i går, han förstod antagligen precis som alla andra att Poet Broline efter sin sådärinsats i försöket inte skulle ha en chans i finalen.

Till skillnad mot Uncle Lasse var ju också alla växlar redan dragna. Det fanns inget att kontra med.

Poet Brolines växlar drogs – som treåring.

Henrik Ingvarsson

Fotnot: Hela podcastavsnittet, där barfotastatistiken – och massvis av annat – tas upp hittar ni här:

Acast (android):
http://aca.st/19b07c

Itunes:

ingvarssonoperssonloggan liten

Läs också:

Örjans spjuveraktiga leende sa det mesta

7 KOMMENTARER

 1. Enkel matematik, vid barfotakörning springer hästen fortare alltså ökad belastning och kortare karriär. Verkar svårt för många att förstå.

 2. Helt enkelt; förbjud all barfotakörning. Det blir lika många som vinner, lika mycket prispengar delas ut och hästarna håller längre och bättre. Och vi slipper misslyckanden med hästar som inte borde ha sprungit barfota. Vad spelar det för roll om man vinner Elitloppet på 08,7 eller 09,9? Det är ju tävlingen mellan hästar som fascinerar inte tiderna

 3. Kanske bättre man bara kör på mjuka sandbanor och gräsbanor. Då kan ju hästarna trava utan skor. Det är ju det de är födda att göra. Att en sko hindra hoven att utvidga sig och därmed ger sämre blodcirkulation i benen det vet ju vi sen länge….

  • Även människor föds utan skor, men du ser inte många springa barfota. Absolut ett förbud för unghästar att tävla utan skor.

  • Är det någonstans någon gång hästar skadar sig så är det väl på underlag som inte ger fäste. Typ mjuk sand eller gräs. De famlar omkring utan att få grepp och får sträckningar och slår sig över hela benen. Galopphästar springer på sådana underlag men de har rejäla grepp i aluminiumskorna, livsfarligt på travhästar som riskerar att trampa sig själva.
   F ö går de ju bara barfota i själva loppen, några minuter. Så för hovens utveckling kan det inte ha stor betydelse.

 4. Hur kul är det egentligen att GISSA hur en häst svarar på utrustningsändringar?
  Gör det här travet till en kunskapssport MER eller MINDRE ? MER eller MINDRE intressant? MER eller MINDRE spelfrämjande – för nya och gamla spelare?

  Är det kul när en häst förbättras så mycket på ett par timmar som Uncle Lasse gjorde?

  NÄÄ!!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar