Plötsligt händer det, jag blir över hövan förtjust i någon. Företrädesvis en häst, en travhäst. Efter att ha sett Rudisha är jag helt såld. Ja, det handlar inte om den eminente kenyanske löparen utan om en ettårig travhäst som lystrar till samma namn.

spintermästaren

Kjell P Dahlström myntade en gång i tiden uttrycket: ”Hon är född av fattiga föräldrar”. När det gäller Rudisha kan man hävda motsatsen. Han är född av förnäma föräldrar med en amerikansk adelsman som pappa och en mamma från svensk överklass.

Pappan Muscle Hill tillhör världens bästa avelshingstar, mamman Moonlight Kronos kommer från en släkt med fina anor. Och med ingen mindre än Viking Kronos (bilden) som morfar.Vikingen och Lutfi

Nu var det inte att Rudisha kommer från överklassen som fick mig att smälta. Det var när jag såg honom på en läcker video från Lutfi Kolgjinis bas i Vomb som det tände på allvar. En sådan skapelse.

Med sin lite förnäma uppsyn och eleganta stil utstrålar Rudisha både makt och klass. Sprungen ut överklassen anar han kanske att världen ligger öppen framför för hans hovar? Med tanke på Rudishas påbrå finns i varje fall förutsättningarna.

Rudishas mamma Moonlight Kronos är en helsyster till Going Kronos (övre bilden och här) Going Kronos inför PdA och Lantern Kronos. Här handlar det om ren adel. Going Kronos är ju en av de mest talangfulla hästar vi haft i Sverige och Lantern Kronos firade stora framgångar i USA. Hon är dessutom mamma till den populäre avelshingsten The Bank som finns i Sverige.

När jag ser hästar som Rudisha kommer suget tillbaka. Jag har en tid känt att tankar på att köpa nya hästar bör elimineras.

Nu kan inte Rudisha ändra på denna tanke eftersom denne adelsman inte går att köpa för en spottstyver. Det krävs nog en miljon, eller mer, för att bli ägare till Rudisha när han äntrar auktionsringen på Kolgjini Sales.

Till sist: David Lekuta Rudisha är en kenyansk löpare som vann guld på 800 meter i OS i London 2012 och som har vunnit två VM-guld över samma distans.

LP

Här är Rudisha, hästen som tog mig med storm:

http://www.kolgjini.se/video.cfm/id_nyhet/1691

Foto: Lina Alm, http://www.larmproductions.com/

EN KOMMENTAR

  1. Du har ett mycket bra hästöga måste jag säga. Rudisha ser ju rent fantastisk ut. Grym utstrålning och rör sig makalöst fint. Samt korsad Muscle Hill/Viking Kronos, de två mest talangfulla hästar som jag nånsin sett.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar