Åbys banveterinär Anders Bergqvist har bytt taktik. Istället för att föra en dialog  med de ansvariga i den svenska travsporten, och de som aktivt utövar den, har han börjat polisanmäla fall där han anser att kuskar har brutit mot djurskyddslagen.

Det har fått Travförbundets generalsekreterare Johan Lindberg att gå till ett frontalangrepp mot Anders Bergqvist. I sitt veckobrev skriver Lindberg:Johan Lindberg på trav

– Hans agerande får mig och många fler att känna att hans vilja att synas och spela huvudroller ligger högt på agendan för Bergqvist, och det är ju upp till varje person att vilja det. Men i min bok är det inte vad en banveterinär borde ha högt på sin prioriteringslista.

En polisanmälan mot Joakim Lövgren fick bägaren att rinna över. Anders Bergqvist ansåg att Lövgren drev sin häst Jairo på ett olämpligt sätt i ett lopp på Åby den 16 juni. Joakim Lövgren bestraffades med 1.500 kronor för ”övrig felaktig drivning”. Därmed borde saken varit utagerad.

Men inte för Anders Bergqvist. Han tycker att Lövgren har brutit mot djurskyddslagen och därför anmäldes händelsen till polisen.Joakim Lövgren med skönheter

Nu visar det sig att Joakim Lövgren bara är en i raden av polisanmälda kuskar på Åby. Hos polisen finns också anmälningar mot den italienska toppkusken Enrico Bellei, mot Robert Bergh och mot Jenny Brunzell.

Anders Bergqvist vill själv inte kommentera varför han har polisanmält kuskarna. Han säger till flera medier att det är polisen som nu sköter ärendet.

Uppenbart är att Anders Berqgvist inte har något stöd alls för sitt agerande. På Åby ser man sin egen banveterinär som en stor belastning. I synnerhet när tränare hotar att bojkotta banan. En av dom är förstås Joakim Lövgren som anser sig oerhört illa behandlad.

– Joakim var väldigt nedstämd och säkert också chockad över beskedet att han blivit polisanmäld när jag pratade med honom i går. Han gick utanför regelboken och fick 1.500 kronor för felaktig drivning med Jairo den 16 juni. Det var inget att säga om, men i övrigt var det här ingen drivning som stack ut från någon annan på samma nivå. Så jag har förståelse för att Joakim är väldigt besviken och nu väljer att bojkotta vår bana. Han är inte heller känd för att utmärka sig i drivningshänseenden, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen till travronden.se.

Det är Jordbruksverket som tillsätter banveterinärerna. Där har ST försökt att få Anders Bergqvist entledigad från sitt uppdrag. Så här skriver Johan Lindberg i sitt veckobrev:

– Från Svensk Travsports sida har vi vid ett flertal tillfällen påpekat att Bergqvist driver en egen agenda, sätter upp egna regler gällande utrustning som går emot jordbruksverkets eget regelverk, inte följer den arbetsbeskrivning som banveterinärerna har. Att våra aktiva ska utsättas för det extremt olustiga att bli polisanmälda bara för att de startar på Åby är helt åt skogen.

Johan Lindberg påpekar att många människor, skötare, tränare, kuskar och veterinärer är företrädare för djuren, som ägnar varje dag åt att upprätthålla djurskyddet:

” Jag kan inte se att Anders Bergqvist är det. Tyvärr.”

Både Åby och Travförbundet är så gott som maktlösa när det gäller att bli av med Anders Bergqvist. Det alla nu Örjan Kihlström efter Elitloppet 2016hoppas på är att Jordbruksverket agerar och plockar bort Anders Bergqvist från sitt uppdrag.

Veterinär Bergqvist har vid åtskilliga tillfällen visat att han är direkt olämplig som banveterinär.

Till sist: Nästa start för Your Highness är planerad till den 10 juli i La Capelle. Eftersom Björn Goop är avstängd då kommer stoet att köras av Örjan Kihlström.

LP

 spintermästaren

28 KOMMENTARER

 1. Det efternamnet är ju ”ryktbart” på Åby sedan gammalt! Den dåvarande borgmästaren Karl-Erik Bergquist i Mölndal fick Åby förklarat i blockad av Svenska Travsportens Centralförbund för några decennier sedan och tävlingsverksamheten fick ställas in. Nu kanske den här namnen får tävlingarna inställda på grund av hästbrist…

 2. Frågan jag ställer mig ,är Anders Bergqvists agerande felaktigt eller är svensk travsports agerande vad beträffar drivningsförselser uddlösa,ofta är det samma kuskar som bötfälls för felaktiga drivningar,ändra så böterna ej är avdragsgilla i inkomstdeklarationen, då blir det nog ändring på beteendet från kuskarna.

 3. Hoppas att ST satsar alla pengar som behövs för att ta bort detta rötägg som skapasr så mycket dålig pr för travet,

 4. Lite typiskt är det för utpekade att när de själva blir drabbade av AB då är det enligt dem själva dags att AB ska bort från Åby travet.
  Kan så vara dock lämnar drivningarna ibland en del övrigt o önska o kan inte Lövgren sköta sitt jobb utan dylika drivningar kan man undra…..
  Dock må sägas att betydligt värre har man sett…. tyvärr

 5. Ingen häst vill väl tävla, stress, tvingade att ta ut sig till max med smärtsam mjölksyra och ömma leder. Sen att travhästar har det bra för övrigt är en annan femma.

  • Helt fel. Många hästar älskar att tävla, tävlar i träning, tävlar i hagen. Inte alla förstås men många

  • Hur många elitidrottsmän känner inte stress och får smärtsam mjölksyra, men älskar att tävla ? Hur faaan tänker du egentligen med ett sådant inlägg ? Eller är det bara ren o skär okunnighet ?

 6. Det är ju inte bara den utpekades bedömningar som ifrågasätts – om det stämmer som påpekats att han uppträder arrogant och nedlåtande mot stallpersonal så tyder det väl på att den brister även i den sociala kompetensen. Även sådant borde hans uppdragsgivare ta till sig – det kanske finns andra sysslor inom verket där kontakt med allmänheten kan undvikas?

 7. Johan Lindbergs ord klingar mycket falskt eftersom han och hans personal aldrig någonsin agerar i djurskyddsfrågor när det händer något de borde agera på. En vettig reaktion hade varit att det är hög tid att göra något åt den enorma mängden drivningsförseelser, men som vanligt handlar det bara om att hålla varandra om ryggen.
  Alla som vägrar ingå i den sektliknande kulturen där man inte talar högt om oegentligheterna ska frysas ut. Löjligt att påstå att Bergqvist skulle vara ute efter uppmärksamheten – från vilka då, travsportens aktiva? Några andra känner inte till vad som händer i travets värld.
  Nej, om något skulle det behövas fler Bergqvist så det blir någon ordning. Ge f*n i att bryta mot reglerna så är han inget problem. Enkelt.

  • Men Sofia. Ingen har väl sagt att man inte ska bestraffa drivningsförseelser. Vad som var på tapeten var ju att karln går och polisanmäler en sådan händelse. Med ett bergsäkert drev från tidningar och media. Och uppmärksamhet. Och misstänksamhet mot sporten. Själv ser jag honom som en typiskt maktmänniska som har alldeles för mycket att säga till om. Trots att vi har bandomare som bedömer händelserna så kliver han in och polisanmäler. Nej, fel kille på fel plats. Inom humanidrotten skulle de bli totalt kaos om planens läkare polisanmälde varje förseelse som ger straff eller gul kort.

  • Jack, jag förstår hur du menar men det är ju inte så enkelt att man kallt kan räkna med böter och/eller avstängning de gånger man bryter mot travets egna regler. Man kan också göra sig skyldig till brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri, vilket innebär att varje kusk/ryttare är personligt ansvarig för hur mycket och på vilket sätt man driver.
   Så varför inte hålla sig till de egna regler man har och slippa risk för polisanmälan med allt vad det innebär?

   Om fallet ökar misstänksamheten mot sporten så är den ju knappast obefogad. Det hände, ingen bestrider det. Och det var inte banveterinären som gjorde det.

 8. Ja. Att det varit turbulens ang bände vet. Det vet jag men ska verkligen JL å ST försöka få bort honom genom att prata med media på detta vis. Vet har ju egentligen inte gjort nåt fel, utan använt sitt kunnande å erfarenhet.

 9. Sofia, du har tydligen aldrig sett travlopp från andra länder, i Sverige får man knappt peka på hästarna så håll inne me din okunskap tycker jag

  • Hans – vad som sker i andra länder har knappast med saken att göra, men visst har jag sett sådana lopp. Inte heller handlar det om att ”peka på hästarna” eller tillåten drivning utan om regelvidrig sådan.

   Beträffande min påstådda ”okunskap” som du så löjligt uttrycker det i syfte att trycka ner mig så är det helt klart du som står för den när du menar att det inte förekommer fula drivningar i Sverige. Kan upplysa om att de tyvärr är ganska vanliga.

 10. Frågan är ju inte drivning eller ej. Det är ju AB:s agerande överhuvudtaget. Han är mycket besvärlig och partisk, hans uppgift på banan är att se till att inga hästar är sjuka eller halta. Drivning och övriga kuskbeteende är inte hans uppgift ,utan Bandomarens.

  • Maritha – enligt lagen är banveterinärens uppgift att kontrollera djurskyddet på travbanorna. Det omfattar bl a besiktning av hästarna före och efter tävling, men också att övervaka deltagande hästar under tävlingsmomentet. Detta för att travtävlingar med totalisatorspel klassas som hög djurskyddsrisk. Så jo, det är hans uppgift.
   Jag vidhåller att Bergqvist inte skulle vara något problem om reglerna följdes i betydligt större omfattning än idag, men de oförstående reaktionerna från aktiva visar att man anser det vara vardagsmat att gå över gränsen. Eller som Lövgren uttryckte det ”bara gör sitt jobb”.

 11. Jo när folk gapar om den hårda drivningen vi har i Sverige bla bla , Sverige har den Hårdaste bedömningen av alla länder , Norge har inge spö men där rycker dom å slår med tömmar helt vilt. Regelvidrig som du säger Sofia va är d. Slå på skalmen bland annat , Ajaj . Nej det är inte Vanligt med Fula drivningar i Sverige, Kuskarna får böter vid drivningarna å vill folk betala för å köra lopp Nä inte direkt va. Släpp d här med fula å hårda drivningar i Sverige nu, ni gör er till åtlöje . För 20 år sedan var det Hård drivning ibland inte nu

 12. veterinärer försörjer sig på att djur blir sjuka, låt en vanlig lekman från folket avgöra om det var otillbörligt. Tror att vi då skulle få fler anmälningar. tycker faktiskt han sköter sitt jobb som djävulens advokat, vet att ordspråket haltar iom att inte försvarar nån, men jag tror faktiskt att han behövs om travsporten som jag faktiskt älskar ska ha trovärdighet ang djurskydd, för travhästar tas väldigt väl om hand, men det gjorde man även om barn när aga var tillåten o det vill vi väl inte ha tillbaka? även om man skulle vilja ge ungarna en hurving ibland.

 13. Om vi nu har över 20 travbanor där det tävlas förhållandevis regelbundet så finns det väl omkring 20 banveterinärer i tjänst ungefär.
  En (1) av dessa utmärker sig på ett exceptionellt sätt.
  Är de andra 19 då dåliga banveterinärer eller kan det vara så att den tjugonde är fel man på fel plats?
  För övrigt så tycker jag mig se en röd tråd bland de flesta veterinärer som får ett statligt jobb:
  DE ÄR KASSA PÅ SIN YRKESUTÖVNING MEN JÄVLIGT ”BRA” BYRÅKRATER!

 14. jag förstår vad du menar observer, men om jag tillåts leka advokat? varför tar bara 5% av banveterinärerna sitt uppdrag på allvar? att alla avlönas av travsporten lyfts ofta fram som ett stort problem av de flesta (spelare) när nån som faktiskt får sitt arvode från en myndighet så ska han hudflängas, spelar ingen roll att banan betalar avgift till jordbruksverket, han avlönas av nämnda myndighet. kanal 75 eller atg kan inte köpa hans tystnad, det tycker jag är bra.

  • Bagarn, håller med dig i att han inte skall köpas tyst av sporten. Men frågan är ju om denne veterinär är så mycket bättre än alla de andra 19 i mitt exempel?
   Sen tycker jag att sakfrågan ligger på ett annat plan:
   Det finns en regelbok att gå efter för sportens utövare. Sporten måste få ha sin egen regelbok och döma efter den. Håller inte de bestraffningarna måttet så måste REGELBOKEN göras om, inte att någon ”utomstående” kan komma och göra efteranmälningar.
   Hur skulle det se ut om någon myndighetsperson, polis på en fotbollsmatch t.ex skulle gå in och polisanmäla vad som sker på plan bara för att denne kan? Det som sker på plan MÅSTE sporten ha egna ”lagar” som reglerar annars kan vi lägga ner många idrotter/sporter! Nu skriker säkert någon om djurskyddet men det Löfgren gjorde har inte med djurskydd att göra. Det fattar alla som kan nåt om detta!

 15. ST har ingen trovärdighet kvar sedan hanterandet av Estlandgate , samt inte mindre genom profetens egna kommentarer inom andra händelser där maktfullkomligheten lyser igenom en väv tunn som spindelnät.
  Vad det gäller Åby och statens hantlangare, så lämnar Åbys bana och dess ledning mycket att önska vad det gäller lika villkor, således blir det alltmer stenkastning i det minsta av glashus.
  Det riktigt trista är att flera mer eller mindre oskyldiga får schavottera för orsaker som mig är obekanta, eller i vilket fall inte bevisade.

  Dock är det som fler tidigare beskrivit här ovan och i tidigare kommentarer, travsporten har såsom sed att inte kritisera någonting utåt, att i det längsta undvika all form av offentlig klander, således ligger man allt oftare i en allt sämre bädd, som blir allt knöligare att ligga på, för oavsett bäddens djup och bolstrens mjukhet, bör nog byken vädras innan förruttnelsen inträder och allt måste brännas såsom pestsängar en gång gjordes.

 16. Det ska bli intressant att följa om polisanmälningarna går till åtal. Om Civilsamhället tycker att man måste ingripa. Om det inte går vidare är ju alla hans anmälningar misslyckade och beror på dåligt omdöme och felanalyser av händelserna. Och inte så lite av inbilskhet.

 17. Det där är ju en riksstolle som i åratal skjutit in sig på att försöka förstöra travsporten. För ett par år sedan skickade han in en skrivelse till Jordbruksverket att utreda lämpligheten med två heat på en och samma dag – om det är förenligt med djurskyddslagen. Han har vid upprepade tillfällen kategoriskt vägrat att berätta varför han gett hästar anmälningsförbud – trots att besluten gett stor ekonomisk påverkan (bl a premielopp).

  Jenny polisanmäldes, enligt stollen hade hästen märken efter drivningen på båda sidor. Uhrberg gick ed på att absolut inga märken alls fanns – dessutom drev Jenny bara på en sida. Men han blev väl vansinnig när flicksnärtan tog sig ton?

  Lövgren? Som snarare får kritik för att han driver passivt

  Och när han ändrade Commander Crowes startförbud till anmälningsförbud – bara för att visa vem som har makten? För att Fabrice S uttryckte sitt missnöje?

  Barfotahaveriet orkar man inte ens ge sig in på.

  Rättshaverist med befogenheter skulle jag säga.

 18. Han lyfter ju frågan, dessutom med all rätt. Travsportens oförmåga att lösa problemet med hästar som piskas för att kusken vill att de ska hålla farten eller helst springa fortare- s.k felaktig drivning- är i grund och botten en skam. Och självklart är det djurplågeri att piska en häst med en piska. Med vilken rätt har man tagit sig den rätten? För att det kallas travsport? Nej, en sport, eller kalla det vad du vill, ger dig ingen rätt att piska ett djur. Du får helt enkelt var jävligt korkad om du tror det.Felaktig drivning innebär inte bara att hästen får utstå onödigt lidande, det är också rent osportsligt mot konkurrenterna medelst ojuste körsätt tillskansa sig prisplaceringar. Viljan för de styrande inom Travsporten att lösa problemet är lika med noll. Fegt hukar de sig undan och utdömer relativt låga straff, vilket innebär att det får fortgå på alla travbanor, alla dagar, året om. Frys inne prispengarna vid felaktig drivning så blåser problemet bort som en fis i vinden.

 19. En rättshaverist som vill synas och har en härskarteknik som inte främjar sporten alls. Nya kuskar kommer att INTE vilja ha Åby som hemmabana.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar