Jag har precis fått mejl, från Solvalla, och efter deras första inledande möte och utvärdering efter de två testdagar för att själva kunna genomföra V86 Xpress, som banan på tränarföreningens initiativ haft på sistone.

Och en smula överraskande har man redan kommit fram till att detta är någonting som man inte ska gå vidare med.

Så här skriver Solvalla:
Efter utvärderingen är slutsatsen att det inom tidsramen för Onsdag Xpress med åtta lopp och nuvarande TV-tid inte är genomförbart på ett säkert och djurvänligt sätt.

– Som test har det varit väldigt lyckat. Alla har ställt upp på bästa sätt för att ge testet en ärlig chans och vi har dessutom lyckats hålla alla tider. Däremot är det tydligt att det saknas marginaler och att det riskerar att skapa en stressig arbetsmiljö för både hästar och människor, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Roger Walmann är av samma uppfattning:Roger Walmann Solvalla

– Även om det varit genomförbart är det inte önskvärt att tävla med så kort tid mellan loppen. Hästarna måste komma i första hand och skötarna måste ha en god arbetsmiljö. Det klarar vi inte av med det här upplägget, säger han.

Men det här innebär inte att Solvalla gett upp tanken på en egen tävlingsdag eller att stärka upplevelsen för gäster och tävlingsdeltagare.

– Vi kommer föra en dialog med Svensk Travsport och ATG efter sommaren för att se om det finns andra sätt för oss att ha fler egna tävlingsdagar. I samband med det ska vi även inleda ett projekt om hur vi kan förbättra våra tävlingsdagar. De två test vi precis genomfört har gett inspiration till fortsatt utveckling, säger Markus Myron”.

____

Det hela är förståeligt, även om jag – i någon slags desperation över att få tillbaka min hemmabana och att Solvalla ska upphöra att vara kidnappad – varit positiv till testet. Hästarna måste komma i första hand, om stressen upplevs för stor och riskerna därmed ökar, ja så ska och kan vi givetvis inte ha det.

Jag önskar att jag hade fog för att vara optimistisk kring någon annan lösning för vår största travbana, men måste tillstå att allting nu tyder på att ytterligare ett år av delade omgångar/onsdagar blir verklighet.
I denna absurda låsning som spelformen V86 (skrota!) medför.

Att de styrande i svensk travsport just nu kommer bli ihågkomna för att de stod och tittade på medan Sveriges nationalarena nedmonterades verkar nämligen inte bekomma dem nämnvärt.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Hallå där: Stoppa vansinnet!

5 KOMMENTARER

  1. V86 i sig är en fantastisk och utmanande spelform.

    Det är ATGs ( eg Kanal75s ) alltför tighta och ohälsosamma koppling till TV4-gruppen som är absurd.

  2. Snabbt utvärderat. Ett par stortränare gnällde så var det över. Både tränarföreningen och Myron var kraftlösa. Kuskarna som vanligt flata och kör naturligtvis lika gärna på orten som på Valla. Primadonnor. Fick igenom att köra i sina färger och inte i ägarfärger för då tyckte man att en halvtimme var för snävt om tid. Men det är klart Melander och Ludde kräver att dom kör i deras ägarfärger och då hinner man svida om. I galoppen har man ägarfärger som byts mellan varje lopp. Inget gnäll om stress(och djurskyddet tar alla priser för att komma undan storstallens tryck)Man tjänar tid inom galoppen genom att inte ha defileringar(det har inte fransk travsport heller)I flera lopp i Onsdags hade Walmann nästan en halvtimme mellan flera lopp. I andra var det kanske lite snärjigt. Jag förstår fortfarande inte varför man inte flyttar V86 till söndagar och delar loppen mellan ett par mindre banor. Och kör, precis som Jägers och Åby och som förr, V64 på Valla.

  3. Det fanns tydligen en gräns för stresstravet. Kanske dags att tänka helt om? En Riks V5 istället för V86 med 25 min mellan loppen och ett radpris på 3 kr!?

  4. Solvalla har redan en egen tävlingskväll, Onsdagar, har alla missat det?? De enda som påverkas negativt av EN delad spelform är de 112 i publiken. Så vad är problemet?

  5. Trist, för jag är rätt så övertygad om att kortare och mer koncentrerade tävlingsdagar är en nyckel för att locka publik. Inte publik som sitter och äter en trerätters (hur många under 40 äter mer än någon enstaka trerätters middag per år?), utan en publik som är där för sporten, spelet, spänningen och gemenskapen. Publik som kanske äter en tacobuffé och dricker ett par pilsner, eller mineralvatten för den delen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar