Treårige Diamanten har sju raka segrar, han har hittills inte förlorat något lopp. Just det där med att rada upp segrar är alltid fascinerande. Oavsett om det handlar om människor eller hästar.

Halmstad-bild
Men varför i hela världen envisas tipsexperterna med att använda det trista, närmaste förnedrande, uttrycket ”bygga staket”. 

Att rada upp segrar, bara vinna och vinna, är något vackert. Något som vi tjusas av och fascineras över. När detta vackra solkas ned av ett uttryck som jag vägrar att ta i min mun, och som gör ont att höra, blir jag bara beklämd.

Är det enbart språkliga begränsningar som leder till denna fasansfulla och återkommande klyscha?

I veckans avsnitt av vår podd pratar vi om just segermaskiner, om hästar som vägrar att förlora. Speciellt om de hästar som radar upp segrarna från sin alla första start och framåt.Commander Crowe i sandbanan 2

Diamanten är alltså en sådan. Sju startar, sju segrar. Men han har förstås en bit kvar innan han når rekokordhästen Commander Crowe (bilden) som inledde sin karriär med 23 raka segrar innan han stötte på Triton Sund i SM på Åby

Legolas och hans segerrad var också oerhört fascinerande. Hur den mytomspunna hästen kom till VM på Roosevelt Raceway obesegrad i 19 starter. Där tog det stopp, men inte mot vilken häst som helst. Det var ju Ideal du Gazeau som vann.

Vi pratar också om våra favoritbanor, Henrik och jag. Och varför banorna med fina namn har bytt till orten där de ligger. Som att Torpgärden har blivit Bodentravet.

… och en hel del annat smått och gott,

Till sist: För mig var förra veckans bästa On Track Piratens imponerande seger på hemmabanan i Rättvik. Trots att ”Piraten” har hunnit bli åtta år tror jag att han har sin bästa tid framför sig.

Här kan du lyssna på podden:

På Acast (android):
http://aca.st/ae4a43

Itunes:

ingvarssonoperssonloggan liten

 

2 KOMMENTARER

  1. Finns fler ”floskler” som vissa referenter använder som för mig verkar helt obegripliga
    Att en häst ”avancerar framåt”. Om man avancerar så innebär det ju per automatik att det är framåt eller?
    Att ett ekipage ”går som ett lyse”. Är det då med ljusets hastighet man menar så måste det ju vara en av de största överdrifter som någon kommit på inom travet, då det finns få saker i världen som klarar av att uppnå den hastigheten.

    TV folket inom travet är ju mästare på att måla upp saker till överdrift, att allt är så fantastiskt jämt och ständigt, vore det inte bättre att vara lite mer jordnära, annars kommer ju folk få otroliga förväntningar på saker och ting som när de själva åker någonstans för att uppleva det fantastiska, då tyvärr har en stor chans att endast bli en besvikelse, istället för en härlig upplevelse.
    För det är ändå till stor del en människas förväntningar inför något som avgör hur saker och ting upplevs.

  2. ”Staket” kan jag väl stå ut med, därmed avskyr jag när hästar som presterar bra utnämns till ”monster” (det är väl lånat från övrig sportjournalistiks epitet på Usain Bolt?). ”Monster” är i mina öron något negativt – vad är det för fel på det mer positivt laddade ”under”?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar