Dimanche 26 Juin 2016;Vincennes;PRIX RENE BALLIERE - CI - G1;SCOOPDYGA - DESBRIEL Valentin

Är det bittra konkurrenter som ligger bakom avstängningen av den franske toppkusken Franck Nivard?  Den uppfattningen är väl utbredd bland travfolket i Frankrike.

 Många tror att en eller flera av Nivards konkurrenter har spelat ett fult spel, säger Anders Lindqvist i telefon från Grosbois.Franck Nivard

Det var när Franck Nivard uteblev från tävlingarna på Vincennes den 18 juni som karusellen startade. Enligt uppgift så fanns Nivard på banan där han uteblev från ett alkotest.

– Franck säger själv att han mådde dåligt och åkte hem, han har till och med läkarintyg på det, säger Anders Lindqvist.

 

Det intyget tog dock inte domarna någon hänsyn till. Nivard stängdes av tills vidare. Det innebar att han missade stortävlingarna på Vincennes i söndags där han bland annat skulle ha kört Bold Eagle och Viking Va Bene.

– Det var ett mycket hårt straff och många här nere är ytterst kritiska till hur hela affären har skötts. Vissa anser att det är en ren komplott, säger Anders Lindqvist.

Nu blev det istället Eric Raffin och Björn Goop som fick ta över som kuskar till Bold Eagle respektive Viking Va Bene. Bold Eagle sprang in 90.000 euro när han vann Prix Rene Balliere och Viking Va Bene tjänade 40.500 euro när han vann med Björn.

Den enes död, den andres bröd, säger Anders.

Anders Lindqvist har idag pratat med Franck Nivards agent som berättar att den franske toppkusken kommer att få två veckors avstängning. Den avstängningen skall Nivard  ”sitta av” i mitten av juli (8 -22). Det innebär att han även missar Bold Eagles nästa planerade start, i Les Sables d’Olonne den 21 juli.

Halmstad-bild

Bold Eagle PdA

Där handlar det om ren uppbyggnad inför kommande storlopp. Förstapriset i Les Sable d’ Olonne är bara 22.500 euro.

Kan avstängningen möjligen bädda för att få Bold Eagle till Hugo Åbergs på Jägersro den 28 juli? Då är ju Franck Nivard fri att köra igen.

– Jag tror det nu öppnas en möjlighet för Jägersro. Mats Ahlkvist får försöka få ihop sponsorer som kan hyra ett plan som tar  Bold Eagle till Sverige, säger Anders Lindqvist.

Till sist: Franck Nivard gör come back i Vichy på torsdag.

LP

 

 

3 KOMMENTARER

  1. Det har alltid varit lite strul kring Franck Nivard, bland annat blåste han positivt i en alkotest 2012 ( han hade enligt ryktet otroliga 1,8 promille i blodet) och blev avstängd någon månad. Det är heller inte första gången han inte dyker upp och kör utan direkt orsak. Förmodligen visste han denna gång att det skulle bli problem med alkotesten och försökte därför hitta lämplig utväg. Det hedrar franska travförbundet att man tar i med hårdhandskarna även om det är den största fixstjärnan som drabbas.

    Sedan borde kanske någon av tränarna som anlitar honom eller travförbundet agera då han förmodligen har en del problem.

  2. Det skulle vara intressant att få någon som helst ledtråd till, eller något belägg för, hur bittra konkurrenter skulle ha burit sig åt för att få Nivard avstängd. Hur gör man för att få en konkurrent avstängd till synes utan orsak?
    Annars får man ju tro att det bara är lösa antaganden, alt ren smutskastning av franska förbundet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar