Tusenlapparna vandrade fram och tillbaka över det lilla bordet på ett hotellrum i Halmstad. Spelstopp var satt till 01.00. Som vanligt blev det dock övertid, i synnerhet eftersom ”Lappen” låg pyrt till. Inledningsvis låg en stor bunt sedlar framför honom, nu hade högen sjunkit markant.

Halmstad-bild

Olle ”Lappen” Lindqvist gillade att spela kort, framför allt poker. Och precis som när han körde travlopp ville ”Lappen” inte gärna förlora. Därför ändrades spelstoppet undan för undan, ”Lappen” vägrade att ge upp innan pengarna var återvunna, så att han åtminstone inte hade torskat.

Strax före femtiden på morgon tvingades Lindqvist ändå ge sig, med ett rejält minus. Han skulle med ett plan från Ängelholm och utanför hotellet stod en taxichaufför irriterat väntande.

”Lappen” for iväg men de övriga gänget runt bordet tyckte att natten var så sen att det inte var någon idé att sova. Spelet fortsatte alltså. Efter en timma dök ”Lappen” upp igen:Olle Lindqvist champ

”Jag missade flyget, tyckte att det var lika bra att återvända och fortsätta spelet.

Så blev det. Dock utan att ”Lappen” lyckades vända på kuttingen. Det var inte hans dag, eller natt om ni så vill, helt enkelt. Säkert är att det hade blivit billigare för ”Lappen” om han stannat kvar på flygplatsen för att invänta nästa flyg.

Idag kom beskedet att Olle Lindqvist har gått bort, 79 år gammal. Han var en av de stora i svensk travsport med massor av stora segrar, och ofta med mycket fina hästar i sitt stall. Cirene Bunter, 43 segrar, var hans första stjärna. Lindqvist blev champion ett par gånger på hemmabanan Umåker och tre gånger på Solänget innan flyttlasset gick till Solvalla.

Där jobbade Olle Lindqvist några år tillsammans med Gunnar Nordin, de två hade ett så kallat popstall. Under den tiden vann Olle en av de märkligaste segrarna i svensk travsport, den med Erva Scout i Stochampionatet 1972.

Eftersom Nathalie och Leif Berggren var först i mål hade Olle Lindqvist redan lämnat banan när Erva Scout ropades ut som vinnare. Bandomarna hade då diskat Nathalie för orent trav. Ett justitiemord, inget annat.

En mäktigare seger var den med Micko Tilly i Åby Stora Pris 1977 till drygt nio gånger i vinnarodds. Den segern glöms inte i första taget.

Olle Lindqvist vann också två Derbyn, Cal Min (1976) och Spinoon (1978) samt Sprintermästaren med Gotte Takstens 1975.Olle Lindqvist vinkar

Olle Lindqvist vann drygt 1.600 lopp under karriären och blev medlem i Tusenklubben 1976.

”Lappen” var inte bara en mycket skicklig travtränare och kusk. Han var också en slagfärdig grabb med glimten i ögat. En norrlänning som var snabb i replikerna.

LP

 

4 KOMMENTARER

  1. Grejen var väl att man tog fel på häst. Vit dress på Natalie och även på Nordin/Lindqvist:s andra häst som var Fortia om inte minnet sviket helt. Vet ej om Natalie:s ägare fick någon kompensation?!

  2. Känns konstigt att Sköldnora står där i full blomning när en ax de roligaste och mest pillemarigaste i svensk travsport lämnat oss. Tack Lappen för alla roliga stunder…

  3. Lappen Lindquist var ju speciellt populär när han bjöd in kuskarna och andra till Sköldnora efter Elitloppet för dans och grogg. Leopold Verokken som vunnit Elitloppet tre ggr med Dimitria, Jorky och Eleazar älskade de där tillställningarna och var med och jammade med orkestern. Hans kärlek till Lappen var så stor att han döpte en häst efter honom som en slags hommage. Lindquist – tjänade runt 400 000 men blev aldrig någon stjärna i Frankrike.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar