En 60-procentig Propulsion. Okej, 70 procent kanske ändå.
Som vi inte kommer att få se igen på ett tag nu.
Var det det som vi ungefär fick uppleva vid segern i Norrbottens Stora Pris i går?

Ja, kanske var det så illa. Det är i alla fall min sanning.
Eller illa. Så bra och så enastående ska man egentligen såklart mer uttrycka det.

För tänk den dagen när Propulsion presterar på topp igen. När allt fungerar. När det dessutom kanske går att lätta Muscle Hill-sonen några gram i den tunga frambalansen. Den dagen han är redo för det.

Och det är ju lätt att glömma saker som: att han har ringa, mycket ringa meriter från hemlandet USA.
Att han blott har 30 starter i kroppen.
Att han för två månader sedan, och knappt det, vann silverdivisionen och besegrade Alkalizer Am och Global Revenge.

Att han efter det har plockat hem Finlandia-Ajo.
Att han i sin mäktiga, iögonfallande aktion sprungit två 1.09-tider samma dag i Elitloppet(utan att tjäna många kronor).

Det är lätt att tappa bort. Det har gått undan.

Och nu alltså, på lite rangligt sätt (kanske just på grund av två 1.09-tider under en och samma majsöndag?), efter en dålig värmning, och kanske lite i egenskap av Örjan Kihlströmsk list och att många av konkurrenterna kom bort – vunnit Bodens elitlopp.
Ja, jag hörde och läste förresten på flera ställen efteråt att Norrbotten Stora var ett helt fantastiskt lopp … och visst; det var dramatiskt, härligt, häftigt, men speciellt fantastiskt var det nog ändå inte.

Kanal 75 Media. Propulsion med Örjan Kihlström i ledningen efter 1200 meter. För fri publicering tom 2016-06-26. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike

Flera deltagare såg rent dåliga ut och ”försvann”; och blott tre får – i min värld – fullt godkänt.
Givetvis On Track Piraten för sin långspurt, och ännu mer självklart Sauveur, som efter en hopplös resa svarade för ett mäktigt slutvarv. Ja, snacka om att Åke Lindbloms stjärna är värd en seger snart förresten, efter fyra raka andrapris i högsta konkurrens.

Resten – sådär väl?

Ja, och så Propulsion såklart. Ännu en gång; inte som bäst, inte som finast, inte alls, men låt oss säga så här.
Det kommer inte vara löphuvudet det hänger på de gånger Propulsion kommer att få se sig besegrad. Den spiken är lätt att slå in.

Vad som händer nu med Daniel Redéns pärla?
Jo, nu blir det enligt stallet två månaders vila. Hage, pusta, njuta, träna, bara le mot sommarsolen och inte se en tävlingsbana på ett gott tag.

Så kommer han ut framåt hösten igen.

Då kommer Propulsion vara bra på riktigt.
Det är i alla fall min sanning.

____

En Whitehouse Express som nu a1-whitehouse-express-mal-mg-jpg-545618lla plötsligt var vakna på (jag är inte bitter) såg trots strul mest hela vägen ut som en ”bomb” över mål och vad månde bliva där … och en Derbysiktande Hawk Cliff var väl annars höjdpunkterna under kvällen. För att Jörgen Westholm (Ebony Boko) har form på stallet och att Björn Karlssons Tangen Haap är ruskigt bra vet vi ju redan.

Och att Adrian Kolgjini (Beverly Boulevard) alltid vinner i Boden likaså.
Så naturligt, så självklart liksom.

____

7.764 personer trivdes i Boden och på Torpgärdan (och ATG klarade EM-konkurrensen ännu en vecka på strålande sätt) trots gråa moln, brist på värme och en och annan skur i går kväll och tänk … den här häftiga tävlingsdagen har alltså5-hawk-cliff-mal-mg-jpg-545626 fortfarande ännu inte fått till det.

Ja, jag menar så där på riktigt haft all stolpe-in. Den där ordentliga pricken och smash-hiten med 24 grader och klarblå himmel och lena, stilla vindar. Det har faktiskt ännu inte infunnit sig sedan starten 2010 för det här med trav i midnattsol.

För tänk, ja tänk när den kvällen kommer.

Då kommer den här tävlingsdagen att bära publiken till himlen. De kommer att bli religiösa. Tro på ett liv efter detta, att kunna gå på vatten. Allt.

Så häftig är den.
Så cool är den.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

9 KOMMENTARER

 1. Hej!! Känns tråkigt just nu inom svensk travsport med samma säkra konstellation som vinner genom Reden/Örjan med alla dessa miljoninporter av hästar genom stall Zet .. Även MelanderÖrjan känns sömnpiller även om Nuncio tjusar som häst…våga kör själv i stora lopp Melander…Känns befriande med karaktärer som Åke Lindblom. ..!!

  Rolf Hjalmarsson travveteran. …

 2. Hej jag beundrar oxå Daniel😊, det vorde kul om Ni kunde skriva några fina ord om Trebol o Gabriel som vann o besegrade Oasis o Timoko o svenske M Viking! Gabriel kan köra häst prata spanska, franska o engelska! Han är dessutom trevlig

 3. Tack för en klarsynt o begåvad krönika. Det blir mycket ”fantastisk”, i travets värld. Inte minst när Kanal75-gänget är igång på deras överentusiastiska sätt. Så tack för en bra analys!

 4. Din ”nakna sanning” är så otroligt färgad av den vanliga skånska oviljan att ge erkännande till norrlandstravet. 7.800 trivdes i Boden men erkännandet går till ATG som klarat konkurrensen från EM fotbollen. Bodentravet har inte fått till det – någon gång sedan de började med midnattstravet. Du menar att det ska vara 25 grader varm, vindstilla och soligt. Det du beskriver är vardagsmat där uppe och jag tror att de flesta som är där är nöjda med vädret oavsett vad en skåning som inte är van sådana väderförhållanden har för åsikt. Dessutom kan Bodentravet inte påverka väderförhållanden lika lite som Jägersro kan det. Propultions eventuella rörelseschema var en västanvind jämfört med alla hoppskuttare som Kolgjini selar ut i storloppen. Här har du en hel del att kritisera i stället. Reden är rädd om sina fina hästar och gör som han brukar, låta hästarna vila efter att ha gjort fina insatser i tuffa lopp.
  Blekinge, Hallad, Småland (skåningar).

  • Ingegerd,
   Nu läser du kanske lite som fan gör det med bibeln.
   Jag kritiserar inte Propulsion, tvärtom, bara att han kan så mycket bättre. Och att loppet inte höll den enorma klass totalt sätt många gjort gällande.
   Och jag gillar, som jag skrivit ett otal gånger och även här, Boden jättemycket. En av mina favoritbanor.

   Önskar dom helt enkelt en riktig fullträff med vädret något enstaka år, det ser jag inte som så jättekonstigt.
   Ja, jag är inte ens från Skåne faktiskt :).

 5. Nej du Ingvarsson nu tar du i finns ingen häst i eliten som vinner genom att använda 70% av sin kapacitet mot hästar som Sauveur o Piraten. Förövrigt detta med form är vanskligt hur många gånger har jag inte hört kolgjini uttrycka sig att hästen har aldrig kännas bättre innan start som i årets Pda tex o sedan ridå. Däremot kan jag väl hålla med om att efter de tre första var det lite klent o detta är min sanning😊 o i travet finns det föga överraskande många subjektiva sanningar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar