Vence: Bredvid oss stod en gråtande liten grabb och skakade av rädsla. Pappan försökte förgäves trösta och skydda honom i sin famn. Ett 30-tal meter bort, en läktarsektion bortom vår, såg det ut som om helvetet bröt ut när ungerska huliganer försökte forcera både staket och vakter.

Det är sådant här som gör mig så förbannad, så illa berörd. Att vanligt folk inte kan ta med sig sina barn och gå på en fotbollsmatch, att kunna följa det lag som de så innerligt mycket tycker om. För den isländska familjen, fadern och två unga grabbar, skulle gårdagens match på Stade Vélodrome i Marseille bli en fest. Det blev istället en mardröm.Mobb

För vem vill se uppumpade dårar, med renrakade hjässor, gå bananas mot de som försöker hålla ordning, vem vill se vakter tvingas använda sina långa och fjädrande batonger i ett sista desperat försök att hålla mobben stången?

Det gick så långt att mina medresenärer tyckte att det började bli hotfullt, både sonen och hustrun drog sig tillbaka in i katakomberna ovanför läktaren.

Så småningom lyckades poliser och vakter skapa ordning, åtminstone något så när. Ändå kändes det ytterst motbjudande att tvingas se på när bråkstakarna pekade finger åt poliserna utan att dessa kunde ingripa.

En av de ungerska huliganerna blev dock obarmhärtigt omhändertagen. Han stoppade själv huvudet i snaran när han sprang in och trampade på Uefa-banderollen.Adam m fl på Stade Velodrome.

Lugnet återvände även om det avbröts när den ryske domaren pekade på straffpunkten. Då tog huliganerna vad de hade till hands och kastade in på planen; muggar, mynt, matchprogram, flaggkäppar och bengaler – eller något annat som fanns till hands.

Vi tog 20-milaturen till Marseille för Islands skull, för Lasse Lagerbäcks skull.

Igår var Islands sak vår.

Nu räckte det inte riktigt till seger och klart avancemang. Men jag har fått två nya favoritspelare; Gylfi Sigurdsson (nu i Swansea) och Birki Bjarnasson (FC Basel). Inte bara för att de verkar kunna springa hur länge som helst, lika mycket för att de är två lysande fotbollsspelare.

Jag blir förvånad om vi inte få se dessa två islänningar i någon större klubb ganska snart.

När vi var på väg ut ur arenan bröt vulkanen ut. Inte den isländska, istället var det Ungerns alla supportrar, och dom var många, som försökte att lyfta hela stadion mot himlen. Det försmädliga självmålet innebär att Ungern sannolikt är klart för åttondelen.

Kanske var det lika bra. Vad den ungerska mobben hade kunnat ställa till med efter matchen, om laget hade förlorat, vågar jag inte ens tänka på.Bagare Vence

Till sist: Att inleda dagen med ett besök hos den lokala bagaren är som en lisa för själen: deux baguette, quatre croissant, S’il vous plaît.

LP

Halmstad-bild

EN KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar