Det är dags för en av Sveriges, ja världens, coolaste tävlingsdagar den här veckan.
Bodentravets, gamla Torpgärdans, V75-kväll i den norrbottniska midnattsolen.

Och jag skäms, sedan det infördes 2010 … ja tänk förresten att det skulle till en krock med ett hundans prinsessbröllop för att idén med att köra just kvälls-/nattrav skulle kläckas, travsporten är ju bra trög ibland … så har jag fortfarande inte varit på plats.
Det har passat illa i kalendern (den stackarn kan man alltid skylla på), men som sagt: jag går och ställer mig i den skammigaste av skamvråer.

Däremot har jag varit där på deras V75-dag i juni flera gånger innan dess. Boden, som lätt kvalar in på topp-fem-listan över trivsamma travbanor i landet.
Och som tonåring har jag spelat tennis mitt i natten under ackomanjemang av dånet av Whams nyss utkomna monsterhit ”Wake Me Up” ur öppna fönster från en Volvo Amazon med två nyss vuxna bastanta pojkar och deras armar utanför plåten körandes varv efter varv längs gatorna i stadsdelen Porsön i Luleå. I mitten av 1980-talet.
Det var i princip det mest exotiska jag upplevt dittills i livet.

Så … jag tror att jag trots allt fattar vad det handlar om. Förstår det fina. Förstår coolheten.

Dock har jag återigen kalkylerat (kalendern!) och beslutat att vänta ännu ett år med debuten.
Sorgligt nog ser nämligen väderprognoserna alldeles förskräckliga ut.

____

Halmstad bild

EM i fotboll pågår ju för fullt, det undgår knappast någon (i synnerhet inte ATG) och en viss Johanna Frändén är som vanligt stjärnan i teves sändningar (och i princip stilla med händer och armar är honom också!)
Och även om jag i första hand inte är någon ‘landslagskille’, så är det ju något visst med de stora mästerskapen ändå. Den här samlingen.

När så SVT:s sändning – efter Frankrikes nya bromsvinst mot Albanien – var till ända i går kväll, dök det upp en trailer för fotbollsdokumentärer som just nu ligger SVT Play.
”För de som inte får nog med fotboll”, som SVT uttryckte det.

Där ligger till exempel en om Maradona, en film om IFK Göteborgs storhetstid, en om Angered United och Tom Alandhs ”När bollen var rund”. Med flera.
Finns här.

Och då kom jag i det sammanhanget att fundera över vilka travfilmer, bortom det Kanal75-producerade, det möjligen skulle kunna ligga och ”skvalpa” där ute. I skymundan så där.

Ja, och några finns där åtminstone. Till exempel har public service-bolaget på nytt lagt ut Tom Alandhs film om Elitloppet, som kom ut 2014. Finns här.

Dessutom ligger samma Alandhs sammanfattande skildring om storhästägaren och direktören Ulf Berner på Öppet Arkiv. ”Vad hände med Rufflaren” En pärla för de som råkat bomma den.

Eller varför inte en gammal svartvitare till komedi med Biffen och Bananen från 1952, som delvis är inspelad Hägerneholms galoppstuteri i Täby, Solvalla travbana och Jägersro kapplöpningsbana. Med bland annat klassiskt gnabb om vad som är bäst – trav eller galopp?

På youtube då? Jo, där finns Ken Olofssons gamla ”klassiska” dokumentär ‘En vecka med Stig H Johansson’, från början av 1990-talet. Börjar 12.25 in i detta klipp och fortsätter sedan i fler delar.
Och samma persons skildring av en viss Sören Nordin, också i flera delar:

Eller varför inte ett klipp från Solvalla 1945!

Och en radiodokumentär hittade jag dessutom. ”Den kära lilla bongen”.
Om ”Kungen av Jägersro”, ”Byggis”, vid den här tiden i 50-årsåldern och som lägger ner 20 timmar i veckan på att studera hästar och för vinsterna köper han dyra viner, resor och veterinärutbildning till sin dotter.
Ett program av Magnus Ahlén från 1994.

____

Snart halvvägs in i året ter sig tränarligan från ifjol ganska likartad ut även 2016. Inte helt överraskande kanske.
Robert Bergh har för tillfället klivit upp från sin bronsplats till att ligga i topp, Peter Untersteiner och Lutfi Kolgjini är med i striden precis som ifjol.

Störst formtapp/dipp slås man av att Roger Walmann haft. Från sin andraplats och 27 miljoner inkört 2015 till att ha halkat ner till plats sju och blott 5,8 miljoner in så här långt.

Men det återstår ju en del av året…
Skärmavbild 2016-06-16 kl. 13.19.04

____

Det är ett fantastiskt startfält som väntar i Norrbottens Stora Pris.
Ja, överlag en sjuhelvetes tävlingsdag på Torpgärdan. Troligen den bästa någonsin, som norrbottningen och traktens travprofil David Zimmer är inne på i banprogrammet.
Hela Boden, med champion Hanna Olofsson i frontlinjen, är laddade.

Och att fransmannen Pierre Vercruysse dessutom kommer på besök är ju inte l-i-t-e coolt heller.

Måtte han bara få uppleva solen vid midnatt också.
Då lär han vara frälst för evigt.

Henrik Ingvarsson

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar