Björn Goops körkonst är som enastående lyrik, som en vacker dikt av Bo Bergman, eller en korthuggen vers av Alf Henriksson. Allt ser så enkelt ut när Björn med ytterst små medel dyrkar sig igenom de svårigheter som möjligen kan dyka upp.

Halmstad bild

Så var det idag när Björn Goop med millimeterprecision från första till sista metern vann Oslo Grand Prix med Your Highness. Det går helt enkelt inte att köra ett bättre lopp än så. Hela Björns agerande var skön poesi.

Som i Bo Bergsmans dikt Maria av Paradis:

”Varför går du i snö och is, här vid frusna vatten? – Jag måste ta vara på alla de fåglar små som frusit ihjäl under natten”.

Utan att på något vis förringa hästens insats var det Björn Goops suveräna körkonst som idag avgjorde loppet. Han Your Highness OGPtog de rätta besluten, snabbt och effektivt, han gav sin häst det mest perfekta lopp som går att göra. Och till slut kom belöningen när den stenhårda Your Highness kämpade ned självaste Nuncio.

Your Highness förresten, vilken hårding. Dom där få stona som tar sig till världseliten brukar vara stenhårda, oömma, brutala. Tjejer som vägrar att vika sig, damer som står emot allt. Grades Singing var en sådan, liksom Peace Corps. Ina Scot hör väl också till den gruppen.

För två veckor sedan ströks Your Highness ur Elitloppet för en halsinfektion. Att damen nyss har varit sjuk gick inte att se idag när hon sprang in 1,5 miljoner norska kronor. Your Highness har vunnit i alla sina sju starter hittills i år och tjänat över fem miljoner kronor. Visst är det mäktigt?Gunnar Melander Oslo

Till sist: Månprisen AM vann en övertygande seger idag. Gunnar Melander drog efter loppet till med att hästen är ”40 meter bättre än ifjol”. Stora ord för att komma från en sansad man som Gunnar. Och snart kanske vi får se den ståtlige hingsten i Sverige igen när hans ofrivilliga karantän är över.

LP

Bilder: Kanal 75.

10 KOMMENTARER

 1. Samtidigt som man lyfter på hatten för Björn Goop så får man en lite negativ känsla. Idag var det BG och igår sopade Erik A rent på Östersund. De tre ( inkluderat Örjan) dominerar nu helt på travbanorna och de större loppen. Faktum är ju att inga nya namn dykt upp de senaste åren utan dominansen ökar hela tiden. Hur ska nya namn kunna ta sig fram, får vi 10-20 års dominans av de tre ?

 2. Svar till ”Björn”: samtidigt som Erik Adielsson och Björn Goop klev upp i sulkyn de första gångerna satt det säkert människor och suckade ”vi får aldrig en ny Sören”, ”vad kommer efter Berndt Lindstedt? – Ingen” och ”travet dör när Stig H. lägger av!”

  Björn och Erik är ju fortfarande unga med travmått, och orkar de hålla på i 20 år till är det bara för svensk travsport att tacka och ta emot!

 3. Lika vackert som han kör travlopp, lika slätstrukna är segerintervjuer med BG.
  Jösses, inte ett ord som hamnar fel. Nästan i klass med EA.
  Kommentaren till skötaren när hon kommer fram till hästen samtidigt som segerintervju med Lillienborg pågår så säger BG till skötaren: ”congratulations”!?!
  Inget euforiskt ”fan va bra hon va” för det är väl det han borde känt innerst inne eller?

  • Äh vad lågt Observer – vad sägs om att låta folk vara som de är istället för hur andra tycker att de borde vara? Vi fattar ju att han var glad, vilket han också sa att han var och det räcker väl så. Ser inget fel med att säga grattis, det gör man väl?

 4. Visst kommer det dyka upp nya kuskar, där finns inga tvivel. Det som skiljer dagens trav från de gamla tiderna är att man då var bittra konkurrenter, Lindstedt/ Gunnar/ Sören /Gösta m.fl satte aldrig upp varandra som kuskar. Nu kör man huller om buller vilket säkert påverkar styrningarna, Nimbus C.D, Propulsion etc. Det blir lite som i USA, dvs en liten klubb som inte gärna bråkar med varandra.

 5. Det är aldrig säkert att det kommer en ny Ingo, Stenmark, Borg eller Zlatan hur mycket man än försöker bredda vägen för arvtagare i respektive gebit. Travet är lyckligt lottat där en generations stjärnor själva lär upp nästa. Det är viktigt att den traditionen lever vidare även i hyrkuskandets tidevarv. Catchdrivingsglamouren överskuggar kanske tränandets grå vardag lite väl mycket i travmedia nu?

 6. Spårstrykning i Elitloppet? Troligen..

  Löjligt att inte starta Månprinsen i Sverige, bryr mig inte längre om han vinner eller förlorar mer..

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar