Jag vet.
Jag har tagit upp det ett par gånger i min och Lennarts podcast, som för övrigt finns till lyssning här, den senaste tiden. Och för den delen förr om åren också.

För den som följt med och har lyssnat på dessa kan detta verka … en smula tjatigt.

Men, det har liksom fortfarande inte kommit in något fiffigt svar eller vettig förklaring. Och obesvarade gåtor är ju inga roliga grejer.Startbil

För n-å-g-o-n enskild person som vid något tillfälle skrivit in den här detaljen i en proposition måste väl ändå läsa det här. Det vill jag ändå hoppas och tro.

Och visst, vi pratar inte om världens största grej, inte ens jag tycker det. Det finns betydligt knepigare uppgifter att lösa i den svenska travsporten. För inte tala om ute i den ”riktiga världen”.
Men nästan än mer just därför. Så simpelt, så enkelt.

Så då ställer jag den igen. Frågan.

Om varför grunddistansen 1.640 meter, en av de vi har bestämt att vi ska ha i svensk travsport, både nu och då och ännu mer nu och då byts ut till förmån för – 1.609 meter? I synnerhet på vårt största spel V75 under denna varma (nåja) årstid som just nu råder.
Efter en maj månad som kryllat av dom så dyker det upp två nya härligheteSkärmavbild 2016-06-10 kl. 07.37.11r över just 1.609 meter i Östersund på lördag. Elitloppssöndagen och Åbergskvällen sista tisdagen (se bild) i juli är två exempel på ren orgie i ämnet.

Någon måste ju som sagt sitta inne på svaret.

På spörsmålet varför vi på våra redan trånga och ytterst spåravgörande travbanor i detta land väljer att gynna de bästa numrena ännu lite till…

Kommentarsfältet är öppet. Jätteledigt.
Eller mejl till henrik.ingvarsson@telia.com går också bra.

Jag är bara så genuint nyfiken på svaret.

(och himmelens ledsen; svaret ”coolt med engelsk mil” är jätteretfullt nog inte ledigt).


Avslutningsvis.
Det är som lisa för själen – apropå trägen vinner… – att numera se startbilen sakta in istället för att gasa iväg när det blir omstart i autostart. Från sidan inbillar jag mig en stor fördel jämfört med tidigare, med hästar som behåller lugnet på helt annat sätt, eller vad säger ni som sitter bakom dem?

Henrik Ingvarsson

Halmstad bild

EN KOMMENTAR

  1. Örebro står för c:a 1/3 av alla 1609-lopp i Sverige och Tingsryd för ytterligare en tredjedel under åren 2012-2014. På övriga banor är det c:a 70 lopp per år över distansen 1609m. Elitloppet, Hugo Åbergs, och Sprintermästaren sticker ut, men också Östersund som gillar den distansen. De flesta banor kör inga lopp alls över den distansen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar