Reijo Liljendahls var inte särskilt nöjd när hans häst Robin Roof tvingades lämna banan inför dagens andra V86-avdelning på Solvalla. Det såg banveterinären Susanne Demmers till. Hon ansåg att Ribon Roof inte var i tävlingsmässigt skick. Och det beslutet är svårt att ifrågasätta.

Robin Roof såg inte alls bra ut i provstarten inför loppet. Det observerades av måldomarnämden som bad Susanne Demmers att titta på hästen en extra gång. När väl kusken Ulf Ohlsson hade kört en ny provstart plockade veterinär Demmers upp sin walkie-talkie och meddelade måldomaren att hästen inte fick starta.Reijo Liljendahl (Petri Johansson, kanal 75).

Reijo Liljendahl reagerade och ifrågasatte beslutet. Sådant händer i alla sporter, det är sällan den som drabbas av bannbullan håller med domaren. Reijo var arg på veterinären. Egentligen borde han varit besviken på sig själv. Kanske var han också det innerst inne?

För de flesta andra var Susanne Demmers beslut självklart. Robin Roof hade stora problem med travet, det indikerar på att han inte är fräsch. Om vi över huvud taget skall prata om djurskydd så är det viktigt att banveterinärerna ingriper när hästar ser så här dåliga ut.

Susanne Demmers gav också Robin Roof tre veckors startförbud för ”orent trav”.

Om banveterinären skötte sitt jobb på ett respektabelt sätt kan man inte säga samma sak om Solvallas måldomarnämnd. Diskningen av Quite Windy i den tredje avdelningen var bara trams. Det var en ren konfiskering av tredjepriset (11.000 kr) av Maria Törnqvist som både kör och äger hästen.

Som inte det var nog med skall Maria också punga ut med 1.500 kr i böter för trängning.

Till sist: Bland många fina prestationer på Solvalla var det alltför många hästar som galopperade bort sig. Uppenbart är att banan inte var i bästa skick.

LP

 

 

5 KOMMENTARER

  1. Skönt att någon värnar om hästhälsan. bara för att Anders Ekfalck på Solvalla inte böjde fram hälta strax efter strykningen betyder inte att hästen travar rent…dessutom har jag aldrig hört talas om nån häst som fötts med huvudstång, och den sitter ju där av en viss anledning. Banveterinär borde göra fler nedslag och helst inte ha egna hästar.

  2. Att Reijo försvarar med att han alltid ser ut så är bara ett konstaterande att han gjort ett dåligt tränarjobb. Om hästen inte är halt”vilket jag betvivlar” borde han som tränare kunna hitta en balans som fungerar, huvudstången räckte tydligen inte.

  3. Diskningen av Maria Törnqvist på Valla ikväll var sorglig att se….Varför mörkades den skandalen i TV12-sändningen ?
    Någon som tror att en proffskusk i ”kartellen” med motsvarande styrning ens föranlett en extra titt på filmen av måldomarnämnden….Någon ?

    Ren och skär skandal och självklart ett hot mot spelsäkerheten som ansvarig (Björn Wikander??) bör ställas till svars för.

  4. Det ligger redan en häst i tredje spår när Mari Törqvist kör rakt ut ,så den hästen får väja utåt! Sen spurtar den fram till tredje pris. Ser ju helt solklart ut att hon vinner en enorm fördel på den klantiga manövern! Klockren diskning.

  5. Helt rätt Janne. Hon får en bättre placering än om hon inte tryckt ut en konkurrent, och det är det som avgör. Inte hur grov trängningen är.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar