Jag kan tänka mig att Oslo Grand Prix-generalen Arnlioth Heltberg inte bara drog en suck av lättnad, utan även drog till med ett litet vrål av glädje när Stefan Melander till sist gav sitt nådiga svar: Nuncio åker till Oslo på söndag.

Arnlioth Heltberg kunde, i ren glädjeyra, under hela lördagen gå omkring och nynna på någon passande melodi efter beskedet från Stefan Melander. Att lyckas locka Europas just nu hetaste travhäst till sitt stora lopp betyder naturligtvis mycket för Bjerke, för generalen själv, och inte minst för norsk travsport.

Nuncio slutstrid Elitloppet 2016 - tz

Att få Nuncio till Oslo är minst lika stort som när Ourasi kom dit 1989. Publiken vallfärdade till Bjerke och fick se den franske travkejsaren som så sällan lämnade sitt hemland. När Ourasi kom till den norska huvudstaden var det hans sista statsbesök. Han hade tidigare bara lämnat Frankrike vid fyra tillfällen; Tyskland två gånger, Sverige och USA.

Ourasi hade vid sina utländska gästspel vunnit Elit-Rennen i Gelsenkirchen, Grosser Preis von Hamburg och Åby Stora Pris. Däremot fick han ge sig mot Sugarcane Hanover i March of Dimes på Garden State Park 1988. Det travlopp som många anser vara det bästa som har körts.

Jodå, Ourasi vann i Oslo även om han uppträdde väldigt trögt och oinspirerat. Kanske var det en taktisk miss av Stig H Johansson som bäddade för segern? Ut ur den första kurvan kom Ourasi på innerspår, i fjärde invändigt. Med Napoletano på utsidan. Jag vet inte riktigt hur kusken Michel Marcel Gougeon tänkte i det läget.Ourasi

Fransmannen behövde dock inte tänka särskilt länge eftersom Stig H lämnade sin position med Napoletano för att köra fram utvändigt om ledande Go Get Lost. Det gav Gougeon möjlighet att lämna sitt ansträngda läge för att kunna utnyttja Ourasis styrka. Den franske hästen tuggade sen ned sina motståndare och lyckades också hålla undan för Napoletano i slutstriden.

I Oslo GP den gången fanns förutom de tre nämnda även den stora hemmafavoriten Rex Rodney, den svenske världsmästaren Callit och järnladyn Grades Singing.

Loppet 1989 är förmodligen den bästa upplagan hittills i Oslo Grand Prix. Möjligen kan loppet på söndag utmana även om några hästar dras med tveksam form. Jag tänker då i första hand på Lionel som efter den tuffa vintern på Vincennes inte varit på topp i sina senaste starter. Ändå är Lionel ett spännande inslag. I synnerhet när han kommer att köras av Göran Antonsen, den norske tränaren som är delägare i hästen.

Ourasi gav 1,45 i vinnarodds när han vann 1989. Kanske blir det något liknande på Nuncio på söndag? Efter den imponerande segern i Elitloppet lär han i varje fall bli en mycket stor favorit.

Till sist: Vädret på Bjerke under deras största dag har varierat, minst sagt. Kyla och snöoväder har ställt till det några gånger. Vid en av Copiads två segrar var det rejält snöfall när Erik Berglöf dundrade runt med sin tanks. På den tiden kördes loppet i början av maj. Sedan Bjerke fick byta med Köpenhamn är i varje fall risken för snö minimal.

LP

 

4 KOMMENTARER

  1. Med i loppet var också min första favorithäst, Lord Quick, som jag såg hemma på Jägerso när man sprang där på tisdagar som tonåring. Det var tider!

  2. Ourasi var en extremt trög häst. JR fick honom aldrig att gå under 1.30 i jobb. När det var tävling blev det andra bullar. Han var ju naturligtvis extra trög när Minou inte fick använda pisk i OGP. Men som den klasshäst han var grejade han det också till sist. Han var efter franska Greyhound som inte lämnade någonting förutom Ourasi. Ourasi blev också en flopp i aveln, så även systern Vourasi.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar