Att vara teaterdirektör eller elitloppspromotor är troligen jämförbart. En teaterdirektör tvingas förhandla med besvärliga författare, uppblåsta skådespelare och bortskämda dansare. Samma sak för elitloppspromotorn som måste krusa hästägare, tränare och kuskar.

Det krävs naturligtvis goda kontakter och ett bra nätverk för att hitta de bästa hästarna, men det krävs också ett oändligt tålamod. Det finns många i travbranschen som gärna vill vara ”prinsessan på ärten”.Rune Stolt

Rune Stolt (bilden) hade en god förmåga att med enkla medel locka de bästa hästarna, de största tränarna till Solvalla och Elitloppet. Hans enorma tålamod var till god hjälp. Men det hände förstås att även Runes tålamod tröt.

Norrmannen Kjell Håkonsen tillhörde inte Rune Stolts favoriter. Enligt Rune stod Kjell i en klass för sig när det gällde avdelningen ”besvärliga personer”:

” En man utan ände på villor, krav och återtagna, glömde löften”.

”Det skall fan vara teaterdirektör”, som August Blanche skrev i sin komedi Ett resande teatersällskap.

Det skall fan vara elitloppspromotor.Kjell Håkonsen

Rune Stolts uttalande om Kjell Håkonsen hittar jag i Claes Freidenvalls bok ”Elitloppet”. Ett dokument över Elitloppets historia, ett digert och väl genomarbetat uppslagsverk som alla travintresserade borde ha i sin bokhylla.

Här finns alla Elitloppen beskrivna och illustrerade med ett exklusivt urval av bilder. Jag slås av hur duktiga hästfotografer det finns, och har funnits, i Sverige. Självklart med Einar Andersson som den store mästaren. Allt presenterat med fin känsla.

Självklart finns alla resultat, all statistik över hästar, tränare, kuskar, hästägare och så vidare. I boken finns också alla programsidor från Elitloppen. Och mustiga citat från tränare, ägare och kuskar – och mycket, mycket mera. Den här boken är ett ovärderligt dokument för travsporten.

Själv uppfattade jag Kjell Håkonsen som en timid och vänlig person, som allttid var slagfärdig. Men vad som händer bakom kulisserna vet man ju inte.

Alla uppträdde dock inte som Kjell Håkonsen. Den franske gentlemannen Henri Levesque var raka mosatsen:Henri Levesque

” Solvalla är den travbana i världen, där jag blivit bäst mottagen. Skulle jag då ställa särskilda krav för att återkomma dit? Aldrig!”

Henri Levesque var en av Europas mest framgångsrika hästägare och tränare (även om han bara var amatör) med fyra segrar i Prix d´Amerique och tre i Elitloppet, Roguépine (två gånger) och Hadol du Vivier.

Låt mig avsluta med ett citat av Rune Stolt:

”Det roligaste loppet, det är nog det som alltid kommer”.

LP

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar