För en månad sedan drabbades travtränaren Tommy B Andersson av en hjärtinfarkt. Det hindrar honom inte från att köra i Axevalla Oldies på söndag.

– Läkaren har sagt till mig att jag skall leva som vanligt, att jag skall lyssna på kroppens signaler och använda mitt sunda förnuft. Att köra ett travlopp är ju inte så ansträngande, säger Tommy.

På gården i Holmestad utanför Götene har Tommy B Andersson sitt paradis. Utsikten från altanen är bedövande vacker. I en hage lunkar stoet Bahama Mama omkring.Tommy B med Bahama Mama

Det var här infarkten slog till för en månad sedan. Tommy var ute i stallet och förberedde hästen Christine Sixteen inför resan till Åby där hon skulle starta i ett av kvalen till Drottningens Pokal.

”Helt plötsligt kände jag en enorm smärta i bröstet. Det kändes som om jag fick en långtradare över mig”.

Tommy ringde upp hustrun Marianne som gav en direkt order: ”Ring efter ambulans”.

– Jag förstod nog själv att jag hade drabbats av en hjärtinfarkt, säger Tommy.

När ambulansen kom kopplade personalen upp en kontakt med sjukhuset i Skövde där dom snabbt konstaterade Tommy hade rätt i sin egen prognos; En hjärtinfarkt.

– Det blev ilfart till Skövde och så fort jag kom dit slängde dom upp mig på en säng och satte igång  med förberedelserna inför en operation, säger Tommy.

Det var strax efter åtta på fredagsmorgonen den 29 april som den enorma smärtan i bröstet slog till. Knappt tre timmar senare var Tommy opererad. Teamet på sjukhuset hade utfört en så kallad ballongsprängning.Tommy B porträtt

– När det väl händer ser man vilka fantastiska resurser som finns i sjukvården, säger Tommy B Andersson.

Tommy är förvånad över att just han har drabbats av en hjärtinfarkt. Han tycker själv att han äter sunt, motionerar en del, är måttlig med alkoholen och har aldrig haft en cigarett i sin mun.

– Jag berättade det för läkaren, han sa då att jag lever tack vare att jag aldrig rökt, säger Tommy.

Det här var inte första gången som Tommy B Andersson råkade riktigt illa ut. För 18 år sedan fick han ena benet under en hästbuss på Bjerkes stallbacke. Skadorna var så allvarliga att läkarna tvingades amputera benet under knät.

– Jag bestämde mig snabbt att det inte skulle hindra mig från att fortsätta som travtränare. Det enda jag inte kan göra är att spela fotboll med barnen och springa. Men att köra häst och cykla går hur bra som helst, säger Tommy.Tommy B med cykel

För Tommy B Andersson, som fyller 60 i denna månad, har alltid USA varit ett föregångsland, speciellt för travsporten där. Därför har han under nästan 20 år delat sin tid mellan USA och Sverige. Bland flera mycket bra hästar som Tommy tagit fram finns Banker Hall som var suverän som tvååring – och som treåring blev trea i Hambletonian, när Scarlet Knight vann.

Fortfarande har Tommy vissa planer på att fortsätta i USA. Han berättar att det finns hästägare som är sugna på att köpa unghästar på auktionerna i höst.

– Jag tycker själv att jag lyckats med att ta fram flera bra hästar trots att jag alltid haft en smal budget, säger Tommy.

Just ju ligger han dock lite lågt. Hjärtinfarkten har tagit rejält på krafterna, tröttheten gör sig påmind. Tommy tycker dock att han blir piggare och piggare för varje dag.

På söndag skall han alltså vara med och köra i Axevalla Oldies, loppet där gamla Axevallaprofiler möts.Tommy B utanför huset

– Det skall bli riktigt kul. Framför allt att få träffa gamla kollegor och konkurrenter, säger Tommy innan han letar fram sin vackra dress.

”Den här har jag inte avvänt på ett tag. Senast jag körde var i ett kvallopp på Pompano Park i mitten av mars”.

Lennart Persson

 

EN KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar