På väg in till Solvalla i förmiddags slog Stefan Melander en signal till sin vän Stefan Hultman. Det gav ”Tarzan” lite råg i ryggen inför Elitloppet.

– Vi snackade en stund, Hultman lät pigg och berättade att han följer travet hemma. Han önskade mig lycka till. Det var skönt att få ett snack med honom, säger Stefan Melander.Nuncio och Kattis

Det har gått 13 år sedan Stefan Hultman vann Elitloppet med From Above. Idag var det Stefan Melanders tur, han vann dessutom loppet för andra gången.

”Vi pratade inget som sjukdomen. Men det var skönt att få prata med honom. Hultman berättade att han följer travet på tv och i datorn. Jag tycker att han var pigg och verkade vara glad över att jag ringde”

Efter några minuters prat önskade Stefan Hultman lycka till. Och det tog Melander med sig på Solvalla.

– Kanske ringer han ikväll och gratulerar, säger Melander.

Det har gått någon timma sedan Nuncio gjorde det många hade väntat sig, men som det ändå fanns vissa tvivel kring efter försöket då Nuncio inte kunde rå på franske Un Mec d´Heripre.

Vi vandrar stallbacken ned, stoppen blir täta, många vill gratulera och höra vad Melander har satt säga.

– Jag förstår att det fanns dom som tvivlade efter försöket, men jag tillhörde inte dom. Jag visste att han skulle vara bättre i finalen, säger Melander.

Efter försöken sågs Stefan Melander i ett samtal med Jimmy Takter på stallbacken, han som tränade Nuncio innan hästen kom till Sverige. Men något taktiksnack inför finalen handlade det inte omJimmy Takter och Stefan Melander Elitloppet 2016

– Stefan behöver inga råd av mig, han sköter det bra utan min hjälp, säger Jimmy Takter.

Efter andraplatsen i försöket gjorde Stefan Melander en ändring. Han plockade av Nuncio framskorna inför finalen. Det avgjorde Elitloppet:

”Hästen får ett mycket bättre steg när han tävlar utan framskor”.

Skillnaden från försöket var markant. I finalen var Nuncio bäst, inget snack om annat. Från positionen utvändigt om Un Mec d´Heripre plockade Nuncio ned denne hur enkelt som helst. Sen höll Nuncio undan före en mycket start avslutande Resolve.

– Det kändes bra hela vägen, även jag hade en känsla av att Nuncio skulle bli bättre i finalen, säger segerkusken Örjan Kihlström.

Efter att ha kvalat in både Propulsion och Nuncio till finalen hade Örjan Kihlström ett val att göra. Det valet var nog ganska enkelt.Örjan Kihlström efter Elitloppet 2016

”Nuncio är en fantastisk häst, och jag är tacksam över att ”Tarzan” gav mig chansen att få köra honom”.

Nuncio och Örjan Kihlström blev ett bejublat segerpar idag. Precis som Stefan Hultman och Örjan var 2003 när From Above vann.

På väg till stallet dyker den franske journalisten Fabrice Theil upp och kramar om Stefan. En kram som indikerar på att Fabrice gärna vill se Nuncio i Prix d´Amerique nästa år.Stefan Melander efer segern i Elitloppet

– Vilket möte det kan bli, Nuncio mot Bold Eagle, säger Fabrice.

Vägen till Paris är dock lång. Först väntar Oslo om två veckor. Även om Melander vacklar en aning.

– Varken Nuncio eller jag gillar att resa. Men vi kan ju inte bara tävla på Solvalla, säger Melander.Lutfi äter hamburgare

Till sist: I stallet bredvid Stefan Melanders sitter en besviken Lutfi Kolgjini och tröstar sig med en hamburgare. Lutfi hade stora förhoppningar på sin Mosaique Face som oväntat blev utslagen redan i försöket. ”Min häst var seg idag, inte alls som jag hade hoppats. Samtidigt fick vi se en värdig vinnare i Nuncio”.

LP

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar