• Delicious U.S. var hästen som skulle utmana Nuncio. Örjan Kihlström var kusken som skulle hota, tja vem? … kanske Stefan Melander. När Delicious U.S. försvann ur bilden var Melander framme och högg direkt, han ställde till frågan till Kihlström, och simsalabim, istället för utmanaren skall Örjan köra den stora favoriten.

När väl fjolårsvinnaren Magic Tonight fick sin biljett till Elitloppet var de flesta övertygade om att Örjan Kihlström skulle köra den hästen även i år. Ni vet det där att man ändrar inte på ett vinnande lag.Tomas Broline och Örjan Kihlström

Stefan Melander tänkte annorlunda, han vände på kuttingen och frågade Örjan om han ville köra Nuncio. Såklart att Örjan ville. Vem säger nej till en sådan häst?

Eftersom Örjan Kihlström sedan tidigare hade lovat Daniel Redén att också köra Propulsion så blev Magic Tonight ett bondeoffer. Vilket ger en indikation på att Örjan inte tror att Magic Tonight kan upprepa segern från ifjol. Och, ärligt talat, det gör knappast någon annan heller.

Problemet för Örjan Kihlström var att Magic Tonight ägs av Örjans egen sponsor, Lennart Ågren i Svea Ekonomi. Det är Ågrens företagsnamn vi ser dagligen på Örjan Kihlströms dress.

Räkna med att vi få se den dressen även i Elitloppet. Ingen i världen kan få Örjan Kihlström att trä på sig Stefan Melanders (stall tz) välkända dress när Nuncio skall defilera. Även om det står i programmet att Kihlström skall köra i Melanders färger. Boten på 500 kr, eller om det blir en tusenlapp, lär Örjan Kihlström pröjsa utan att blinka.

Stefan Melander har gjort lika dant en gång. Alla har väl sett bilderna när Stefan vann Hambletonian 2001 med Scarlet Knight, skrudad i en kycklinggul dress.

Jag var lite inblandad i det där dressbytet. Redan när Scarlet Knight var två hade jag fått upp ögonen för den där hästen. Blev väldigt förtjust i honom i ett lopp även om han den gången fick stryk av Omega Topline. Sedan den dagen följde jag Scarlet Knight extra noga.Scarlet Knight

Fram på vårkanten året efter kom snacket om Hambletonian Stakes igång. Jag pratade med Stefan vid något tillfälle om loppet på Solvallas stallbacke. Han gnällde då över att det var för dyrt att skeppa över Scarlet Knight till USA.

Då föddes tanken, kunde företaget där jag var anställd vara med och sponsra resan? Jodå, både mina chefer, Bernt Sahlin och Peter Jansson, tände på idén. Helt plötsligt blev Dagens Spel huvudsponsor till Scarlet Knights USA-äventyr.

Trea nya dressar syddes upp. Då uppstod ett problem, det var på Meadowlands förbjudet att köra i dressar med reklam på. Goda råd var dyra men ”Tarzan”, som den räv han är, fann på råd. Han körde i sin egen dress i försöket. När det sedan var dags för final väntade Stefan i det längsta med att dra på sig den gula dressen.

När Stefan väl blev synlig sin sponsordress möttes han av många förvånade konkurrenter. Jag minns hur John Campbell skakade på huvudet och sa:Scarlet Knight efter segern i Hambletonian

”Det är förbjudet att köra med reklam här”.

Då var det för sent för någon att ingripa. Dresskuppen hade lyckats och Scarlet Knight vann Hambletonian. Peter Jansson och jag fick på plats vara med och njuta av segern. Hemma på Solvalla stod Bernt Sahlin och följde sändningen från Meadowlands. Stolt över att på sitt sätt ha bidragit till den historiska segern.

Det var ett dyrt och våghalsigt sponsorprojekt. Kanske var det värt pengarna? Hur som helst, den där gula dressen kommer att följa oss in i evigheten.

Till sist: När Travronden avslöjade att Örjan Kihlström skall köra Nuncio i Elitloppet blev han förstås ännu större favorit än tidigare. Jag inser också att Stefan Melanders häst blir svårslagen. Ändå kommer jag att prova med en slant på Call Me Keeper. Läste förresten någon stans att om Franck Nivard kvalar in både Call Me Keeper och Your Highness till finalen kommer han där att välja Call Me Keeper. Bara så att ni vet…

LP

Bilder: Kanal 75, stalltz.se och LP

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar