Han stack till USA som en blyg och osäker 20-åring. Drygt 19 år senare är han hemma igen; världsvan, självsäker och med bestämda åsikter. Under tiden där borta blev Björn Norén ”Bernie” med en hel travvärld.

Det var bäste kompisen Henrik Lundell, nu tränare i USA, som lockade över Björn Norén. Ett jobb som hästskötare hos Jimmy Takter fanns ledigt.DSC07092

– Jag tänkte, det kan väl vara intressant att jobba där ett år, eller så. Jag var ju redan då fascinerad av den amerikanska travaren, säger Bernie när jag träffar honom på Bjertorps travanläggning, en halvmil från Tråvad, där den hemvändande familjen slagit ned sina bopålar.

Ett år gick, men någon hemresa beställdes inte. Istället avancerade Bernie till andretränare hos Jimmy Takter.

– Jimmy var en fantastisk tränare att jobba hos, säger Bernie.

Då ringde Åke Svanstedt

Så ville Bernie stå på egna ben. Efter tolv år hos Jimmy Takter blev Björn Norén egen tränare 2008.

– Det var också en bra period och jag hade en hel del framgångar, säger Bernie.

Egentligen hade Bernie tänkt sig att fortsätta som egen tränare i ytterligare en tid när Åke Svanstedt ringde för snart tre år sedan.

Åke ville att jag skulle komma och jobba hos honom, och då nappade jag”.

 

Hos Åke Svanstedt var det förutom träningen av hästarna mycket administrativt jobb med anmälningar, planeringen av träningspassen, resor och kontakter med hästägarna.

Stolt över sina år i USA

Han sammanfattar sina år i USA i tre epoker: Jimmy Takter, egen tränare och Åke Svanstedt.

– Jag är stolt över mina år i USA, att få vara andretränare hos både Jimmy och Åke är stort, och mina år som egen tränare minns jag gärna, säger Bernie.

Så kom då den dagen Bernie och hans hustru tvingades att ta ett viktigt beslut eftersom de två barnen började närma sig skolåldern. Stanna, eller flytta hem. Till slut blev valet ganska enkelt.DSC07096

– Det är dyrt med dagis, fritids och skolor i USA. Här i Sverige är det sociala nätverket betydligt bättre, och enklare, säger Björn.

Många trodde att Åke Svanstedt skulle göra rent hus när han flyttade till USA. Har det gått trögare än vad du hade trott?

– Nej, det tycker jag inte. Det är lite andra förutsättningar i USA där unghästarna måste komma igång tidigt. Som tur var fanns ju Sebastian K. och den hästen innebar att hästägare i USA fick upp ögonen för Åke. Det här året har börjat bra och jag är övertygad om att det kommer att gå bättre och bättre för honom, säger Bernie.

Elitloppet på söndag och Åke Svanstedt kommer att göra en bejublad come back på Solvalla. Många har dock mer eller mindre dömt ut Svanstedts häst i Elitloppet, Resolve. Berne är av annan åsikt:

”Resolve är en riktigt bra häst som mycket väl kan vinna Elitloppet. Som den tävlingsmänniska Åke är så kommer både han och hästen att prestera på högsta nivå.”

När vi kommer in på vad som är det bästa med travsporten i USA så säger Bernie utan att tveka: ”Hästarna, de är så fantastiska”.

Så blir han snabbt dyster:

”Tyvärr är dopingen ett sort problem, särskilt bland passgångarna. När en häst sänker sitt rekord med två, tre sekunder står det inte rätt till. Dessutom är det olika regler i olika stater”.DSC07104

Åter till Sverige, Bernie är imponerad av V75 och att det då är mycket publik på banorna. Och så Elitloppet förstås. Ändå finns det saker som han tycker kan förbättras.

– Det måste sättas större fokus på hästägarna. Utan dom försvinner uppfödarna och med färre hästar i loppen sjunker spelet. Jag tycker också att man måste se till att skriva propositioner så att det oftare bli fulla lopp. Det är ju skamligt när det är sex, sju hästar i loppen.

Blir inte förvånad om Resolve vinner

Om sin egen framtid vet Björn Norén inte så mycket. Inte mer än att han skall vara hemmapappa fram till den 1 augusti då barnen får plats på dagis. Men att sluta jobba med travet har han svårt att tänka sig.

– Jag gillar att jobba med unghästar, att hitta de som kan bli bra. Jag skull också kunna tänka mig att jobba som sportchef eller något sådant på en travbana.

Men först väntar en helg i Stockholm och Elitloppet.Resolve vinner Meadowlands

– Resolve kommer i toppslag, han är startsnabb och har fått ett bra spår i försöket. Jag blir inte det minsta förvånad om han vinner, säger Bernie.

Det får bli slutorden för Björn Norén, eller rättare sagt Bernie.

Lennart Persson

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar